Καύσωνας διαρκείας σε δυο φάσεις με 40άρια – Πόσο θα διαρκέσει τι πρέπει να προσέχουμε

 Καύσωνας διαρκείας σε δυο φάσεις με 40άρια – Πόσο θα διαρκέσει τι πρέπει να προσέχουμε

Προ των πυλών της χώρας είναι το νέο κύμα του καύσωνα που θα μας επισκεφθεί σε δυο φάσεις και όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου με υψηλές θερμοκρασίες που θα κάνουν την ζωή όλων όσων δεν είναι σε διακοπές, δύσκολη… Ο υδράργυρος θα αρχίζει να ανεβαίνει σταδιακά από την Πέμπτη φτάνοντας κατά τόπους ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Παρά το γεγονός πως τη Δευτέρα θα υπάρξει μικρή υποχώρηση με ενίσχυση των ανέμων, την Τρίτη και πάλι ο υδράργυρος θα ανέβει. 

Σύμφωνα με Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα προβλέπονται μεταξύ 20 και 28 Ιουλίου 2023, με τη θερμοκρασία, σε ύψος περίπου 1.500 μ. πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας. να κυμαίνεται έως και 14 ° C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020. Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45 ° C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία.

Στην Ελλάδα ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει κατά τόπους 45 βαθμούς Κελσίου την Κυριακή, σύμφωνα με την μετεωρολόγο του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Σούζη στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και ίσως στην ανατολική Πελοπόννησο. Την ερχόμενη  Δευτέρα η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει λίγο ωστόσο από την Τρίτη ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει και πάλι 40.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Το μεσημέρι της Τετάρτης η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.

Α. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες και η αίσθηση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.

Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Δ. Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι στο Δήμο Αθηναίων

Ανοιχτές από τις 8:00 έως τις 22:00 καθημερινά 7 κλιματιζόμενες αίθουσες στις Λέσχες Φιλίας

Ήδη από το πρώτο κύμα καύσωνα, στις 11 Ιουλίου, η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, άνοιξε κλιματιζόμενους χώρους σε επτά Λέσχες Φιλίας και στα επτά δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

Οι πολίτες μπορούν να περνούν δροσερά και ευχάριστα τις ώρες τους στο οικείο περιβάλλον των Λεσχών απολαμβάνοντας τις παρέες τους, τον καφέ και τον δροσερό χυμό τους. Παράλληλα, o Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε την παρουσία νοσηλευτή στις κλιματιζόμενες αίθουσες για την παροχή συμβουλών υγείας και για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών δυσφορίας ή ενόχλησης. Όποιος πολίτης επιθυμεί να μεταφερθεί στους ανωτέρω κλιματιζόμενους χώρους μπορεί να επικοινωνεί με όποια από τις ανωτέρω Λέσχες Φιλίας επιθυμεί για να προγραμματίζεται η μεταφορά του με οχήματα του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι επτά κλιματιζόμενοι χώροι, βρίσκονται στα εξής σημεία:
-Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη και Δύμης, τηλ. επικοινωνίας: 210 8223946

-Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλ. επικοινωνίας: 210 9240403

-Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & ‘Αστρους, τηλ. επικοινωνίας: 210 5140877

-Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλ. επικοινωνίας: 210 2012334

-Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου, τηλ. επικοινωνίας: 210 8815877

-Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. επικοινωνίας: 210 6459890

Ποιοι κινδυνεύουν από τις υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το υπ. Υγείας από τις υψηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν: 

* Ηλικιωμένοι.

* Μωρά και μικρά παιδιά.

* Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

* ‘Ατομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

* ‘Ατομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.

* ‘Ατομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.).

* ‘Ατομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο).

* ‘Ατομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

* Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

* Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

* Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

* Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

* Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

* Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

* Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

* Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

* Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

* Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

* Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

* ‘Ατομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

* Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πηγή: skai.gr

Σχετικά Άρθρα