Φωτιές: Αναζωπυρώσεις σε Αγία Σωτήρα, Στεφάνη και Οινόη – Η φωτιά πλησιάζει τα σπίτια σε Άνω Βλυχάδα και Νέα Ζωή (vid)

 Φωτιές: Αναζωπυρώσεις σε Αγία Σωτήρα, Στεφάνη και Οινόη – Η φωτιά πλησιάζει τα σπίτια σε Άνω Βλυχάδα και Νέα Ζωή (vid)

Κόλαση φωτιάς σημειώνεται αυτή την ώρα στα Μέγαρα με τις εστίες φωτιάς να αναζωπυρώνονται. Η πυρκαγιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου. Αναζωπύρωση στα Μέγαρα.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει και τη Νέα Πέραμο. Στις 12:45 η τροχαία ανακοίνωσε διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού ενώ αντίθετα αποκαταστάθηκα η κυκλοφορία στην έξοδο της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

Στο Κανδήλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από τις 12.00 αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζα κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικες ζώνες ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι πιο δύσκολη και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα, Στεφάνη και την Οινόη, όπου οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς.

Παράλληλα, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκι, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και ένα συντονιστικό.

Στα Μέγαρα κοντά σε σπίτια οι φλόγες – Μήνυμα για εκκένωση από το 112

Μαίνεται η φωτιά στα Μέγαρα, όπου οι φλόγες βρίσκονται κοντά σε σπίτια. Καίγονται πεύκα, ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Μετά τις 10:00 το πρωί ο άνεμος ενισχύθηκε και το ύψος της φωτιάς που κατευθύνεται προς την περιοχή Βλυχάδα είναι μεγάλο. Από το σημείο έχουν μεταφερθεί τα ζώα όμως υπάρχει κίνδυνος, ανέφερε ο ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης.
Λίγο πριν τις 11:30 το πρωί εστάλη μήνυμα από το 112 σε Κανδήλι και Λεωφόρο Καταδρομών για εκκένωση προς Μέγαρα.

«Δεν είναι καθόλου καλή ημέρα. Όσο περνά χειροτερεύει η κατάσταση, είναι πολύ ισχυροί οι άνεμοι», τόνισε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης. «Πλησιάζει προς κατοικημένες περιοχές. Είχαμε εκκενώσει τρεις οικισμούς χθες, σήμερα άλλους δύο. Η συνδρομή από τα Σινούκ είναι λίγο, περιμένουμε και αεροσκάφη να έρθουν. Δεν μπορούν επίγειες δυνάμεις να σταματήσουν τη φωτιά στο δάσος. Είναι απαραίτητη η έλευση αεροσκαφών», συμπλήρωσε.

«Το πρωί η φωτιά ήταν πίσω από την κορυφογραμμή. Τώρα τρέχει η φωτιά με μεγάλη ταχύτητα προς περιοχή όπου υπάρχουν σπίτια και ήδη έχουμε εκκενώσει», ανέφερε ακόμη.

Κοντά στα διυλιστήρια είναι η φωτιά στη Γλυκιά Ζωή στο Λουτράκι. Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται αυτή την ώρα να μην πλησιάσει η φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια την εθνική οδό, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα 400 μέτρα από τη Motor oil, πάνω από την εθνική οδό, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Η Motor oil πάντως δεν κινδυνεύει. Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν δύο αεροσκάφη και δύο καναντέρ.

Στο γειτονικό Πανόραμα υπάρχουν νέες μικρές αναζωπυρώσεις, ενώ καταλυτική είναι η συνδρομή των πτητικών μέσων.

ΚΕΔΕ κατά κυβέρνησης για τις φωτιές: Εγείρεται πολιτικό ζήτημα

Αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών που «τοποθετούνται με τρόπο απαράδεκτο» κατά των Δήμων, εξαπέλυσε η ΚΕΔΕ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι αιρετοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μετακυλίσει «άδικα και αδικαιολόγητα» τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στους Δήμους.
«Εγείρεται πολιτικό ζήτημα, συνάδελφοι. Σε μια στιγμή που το κράτος έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα, αντιμετωπίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εύκολος αυτοφωράκιας», είπε χαρακτηριστικά ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ (δήμαρχος Καλλιθέας) Δημήτρης Κάρναβος, προτείνοντας όχι μόνο η Ενωση των Δημάρχων να τοποθετηθεί δημοσίως (με ανακοίνωση/Δελτίο Τύπου) για το ποιοι τομείς πυροπροστασίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, αλλά «και να γίνουν πολιτικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση».

Οι δήμαρχοι εξέφρασαν δυσαρέσκεια για δημοσιεύματα που, όπως ανέφεραν, «είχαν υποβολείς», δείχνοντας προς το κυβερνητικό στρατόπεδο. Κλίμα επίρριψης ευθυνών στους Δήμους, σύμφωνα με τον κ. Κάρναβο, εμφανίστηκε και σε σύσκεψη που έγινε (πριν τις πυρκαγιές) στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, όπου «ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. Θοδωρής Λιβάνιος) ήταν ο μόνος που μας κάλυψε βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους για το πού φτάνουν οι ευθύνες των Δήμων».

«Αλλού υπάρχουν τα ζητήματα», πρόσθεσε ο δήμαρχος Καλλιθέας, «έχει υλοποιηθεί ο νόμος Χαρδαλιά του 2020; Εχει λάβει τα απαιτούμενα μέτρα το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής;».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ (δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης) Λάζαρο Κυρίζογλου, οι πυρκαγιές «δεν ξεκίνησαν από περιοχές ευθύνης των δήμων, κατά το νόμο και κατά τον κοινό νου, αλλά από δασικές περιοχές». Οι δήμοι, συμπλήρωσε, έχουν ευθύνη στις εντός σχεδίου περιοχές «και στην συντριπτική πλειονότητά τους έχουν κάνει την δουλειά τους».

«Δεν ξεκίνησαν οι πυρκαγιές στην Αττική από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν προς τα δάση», είπε συμπληρωματικά και τόνισε στην αρχική του τοποθέτηση ότι η ΚΕΔΕ θα τοποθετηθεί για το θέμα των αρμοδιοτήτων με προσεχή ανακοίνωσή της, «γιατί δεν θέλουμε να ακολουθηθεί η πρακτική να είμαστε καρπαζοεισπράκτορες».

Διαμαρτυρίες εκφράστηκαν κατά κυβερνητικών στελεχών ενώ έγινε ονομαστική αναφορά στον τέως αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με αφορμή χθεσινές τηλεοπτικές του δηλώσεις κατά των Δήμων.

Με τις παραπάνω τοποθετήσεις των κ.κ. Κυρίζογλου και Κάρναβου συμφώνησαν όσα μέλη της ΚΕΔΕ τοποθετήθηκαν για το θέμα.

«Δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί ακόμη και τώρα που νιώθει παντοδύναμη, να επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαίρομαι που όλοι οι συνάδελφοι είναι σε αυτήν την λογική. Αλλά έχουμε κι εμείς ευθύνες», σχολίασε το μέλος της ΚΕΔΕ (δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω) Δημήτρης Μπίρμπας, θυμίζοντας την «σπίλωση της Ρένας Δούρου σε παλαιότερη θητεία», δηλαδή επί προεδρίας Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Μπίρμπας τόνισε ότι από πλευράς ΚΕΔΕ «πρέπει να είμαστε πάντα συνεπείς σε συγκεκριμένες θέσεις και να μην αντιμετωπίζουμε τα φαινόμενα αυτά με κομματικές παρωπίδες».

Αναζωπύρωση στα Μέγαρα

Αναζωπύρωση σημειώθηκε και πάλι πριν από λίγη ώρα στα Μέγαρα, η οποία σήμανε συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Όπως δήλωσε στο enikos.gr ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμουλής, η φωτιά κατευθύνεται ξανά προς τους οικισμούς, πλησιάζοντας με αργό ρυθμό τα σπίτια των οικισμών Άνω Βλυχάδα και Νέα Ζωή, οι οποίοι έχουν εκκενωθεί από χθες το βράδυ της Τρίτης.

Αν και μέχρι πριν 1 ώρα η πυρκαγιά ήταν σε μεγάλη ύφεση σε όλο το αναζωπυρωμένο μέτωπο, και η αντιστροφή της φοράς του ανέμου προς τα καμένα εδάφη προσέφερε μία παροδική ανακούφιση, με την κατάσταση να θεωρείται σταθερή, έγινε και πάλι αναζωπύρωση.

«Ελπίζουμε οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής να καταφέρουν να την συγκρατήσουν στο σημείο που καίει τώρα, και να μην απειλήσει άμεσα τους οικισμούς» αναφέρει στο enikos.gr ο κ. Σταμουλής, με τον ίδιο να προσθέτει πως «για αυτόν τον λόγο δεν εφησυχάζουμε, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί και πάλι να απλωθεί η φωτιά».

Σχετικά Άρθρα