Άλλη μία δύσκολη νύχτα σε Μέγαρα, Μάνδρα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ρόδο

 Άλλη μία δύσκολη νύχτα σε Μέγαρα, Μάνδρα, Δερβενοχώρια, Λουτράκι και Ρόδο

Σχεδόν 35.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Στα Μέγαρα οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έχουν κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, με τους κατοίκους στην Άνω Βλυχάδα όπου πλησιάζει η πυρκαγιά, να περιμένουν οδηγίες από τις αρχές για επικείμενη εκκένωση. Εντολή για εκκένωση έλαβαν οι κάτοικοι του οικισμού Λεύκα, ενώ στη Ρόδο εκκενώθηκαν 3 χωριά και έκλεισε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου- Στη Μεσσηνία συνελήφθη 30 χρονος και ομολόγησε 3 πυρκαγιές

Μάχη με τις φλόγες, με τους δυνατούς ανέμους αλλά και τον χρόνο, δίνουν οι πυροσβέστες σε Λουτράκι, Μέγαρα, Μάνδρα, Λακωνία και Ρόδο, με τις αναζωπυρώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών να είναι συνεχείς. Ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η χώρα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, βοήθεια από Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία, ενώ από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας, επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Οινόη: Καίει ανεξέλεγκτη- συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Λεύκα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη θέση Λεύκα υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις του μετώπου πυρκαγιάς της Οινόης. Η χαράδρα αλλά και το βουνό στην Οινόη, που νωρίτερα είχαν παραδοθεί στις φλόγες, έχουν πλέον κατασβεστεί. Παρόλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί σημείο του βουνού που βρίσκεται κοντά στις ανεμογεννήτριες. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, καθώς αν η φωτιά ξεφύγει από την περιοχή κινδυνεύει η Πάρνηθα.

Ενεργά μέτωπα το απόγευμα της Τετάρτης

Από Στεφάνι προς Πράσινο, από Πάνακτο προς Οινόη (δυτικά- βορειοδυτικά), από Παλαιοχώρι προς Αγία Σωτήρα, στο Πανόραμα (οικισμός Τιτάν), όπως επίσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα από τις δυνάμεις για την προστασία των οικισμών, από τη Μάνδρα προς Κιάφα, από τη Μάνδρα προς Καντήλι, από το Καντήλι προς Βλυχαδα, από Γοργοεπηκοο- Κιάφα προς Βλυχάδα και νοτιοανατολικά από Τιτάν προς ΕΥΔΑΠ και από Τιτάν προς Δερβενοχώρια.

Συνολικά επιχειρούν 19 εναέρια μέσα, τα οποία ενισχύονται σταδιακά από τα εναέρια που αποδεσμεύονται από Λουτράκι.

Ρόδος: Εκκενώθηκαν τρία χωριά

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο, έχει πλέον ξεφύγει του ελέγχου. Για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 προκειμένου να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα.

Πολιτική Προστασία: Οι «κόκκινες» περιοχές για την Πέμπτη

Δελτίο Τύπου για μεγάλη επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς για αύριο Πέμπτη εξέδωσε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη πρόβλεψης οι περιοχές που κινδυνεύουν είναι οι εξής:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Πολιτική προστασία χάρτης
Πολιτική προστασία χάρτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Μεσσηνία: Σύλληψη 30χρονου για εμπρησμούς- Ομολόγησε τρεις πυρκαγιές

Συνελήφθη ένας 30χρονος άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση, σε δασικές εκτάσεις, στις περιοχές Υάμεια και Χρυροκελαριά Μεσσηνίας
Τρία μέτωπα πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Μεσσηνία, μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς, καθώς και στην περιοχή Υάμεια, της Κορώνης, στην Μεσσηνία.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο συλληφθείς ομολόγησε 3 πυρκαγιές, οι δύο εκ των οποίων μπήκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς και της Υάμειας

Σχετικά Άρθρα