Επέλαση καύσωνα: Σε αυτές τις περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου

 Επέλαση καύσωνα: Σε αυτές τις περιοχές το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου

Οι άνεμοι υποχωρούν και ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας θα ξεπεράσει του 44 βαθμούς

Από απόψε το βράδυ υποχωρεί σιγά – σιγά και η θερμότητα και η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει υποχώρηση και στις εντάσεις των ανέμων. Η γενική εικόνα είναι ότι πηγαίνουμε σε καλύτερες ανεμολογικές συνθήκες, ανέφερε στην πρόβλεψή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Από αύριο Πέμπτη σε συνθήκες νέου καύσωνα

“Από αύριο Πέμπτη 20/07, ωστόσο, μπαίνουμε σε συνθήκες νέου καύσωνα, καθώς περιορίζονται σιγά – σιγά τα μελτέμια ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει η πόρτα για να μάς έρθουν οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την κεντρική Μεσόγειο. Έτσι από αύριο, Πέμπτη, ανεβαίνει σιγά – σιγά η θερμοκρασία για να δούμε στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού να ξεπερνάμε τοπικά ακόμη και τους 40 βαθμούς, όπως για παράδειγμα στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, προς την περιοχή της Βοιωτίας αλλά και σε εσωτερικές περιοχές της Πελοποννήσου. Αξίζει να τονιστεί ότι, μέρα με την ημέρα, η κατάσταση θα γίνεται και πιο δύσκολη”.

Παρασκευή πάνω από 40 βαθμούς

Την Παρασκευή 21/07 η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού αργά το μεσημέρι θα συναντάμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 με 42 βαθμούς. Και το Σάββατο 22/07 προβλέπεται να είναι μία πολύ δύσκολη μέρα, που ενδέχεται τοπικά να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους 43 βαθμούς. Γενικά, πρόκειται για ένα, ναι μεν ισχυρό θερμό κύμα, το οποίο θα θυμίσει το προηγούμενο κύμα που είχαμε την Παρασκευή και το Σάββατο.

Η διαφορά είναι ότι, την Κυριακή 23/07, μάς έρχεται μία πιο δροσερή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια που, στην ουσία, θα στρέψει τους ανέμους σε βορειοδυτικούς. Θα λειτουργήσει σαν λίβας, είναι πολύ ξηρός, πολύ θερμός άνεμος στα δυτικά ηπειρωτικά μπορεί να δούμε ακόμη και 44 βαθμούς. Οι άνεμοι αυτοί, όμως, θα ευνοήσουν πάλι συνθήκες πολύ ευνοϊκές για την έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Αύριο Πέμπτη 20/07 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Από την Παρασκευή 21/7 έως και την Κυριακή 23/7 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24/7 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25/7 έως και την Πέμπτη 27/7 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

Αύριο, Πέμπτη 20/07 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Από την Παρασκευή 21/7 έως και την Κυριακή 23/7 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Σχετικά Άρθρα