Πύρινα μέτωπα: Νύχτα αγωνίας σε Μάνδρα και Λουτράκι – “Ξημερώνει δύσκολη μέρα”

 Πύρινα μέτωπα: Νύχτα αγωνίας σε Μάνδρα και Λουτράκι – “Ξημερώνει δύσκολη μέρα”

Wildfire in Nea Zoo in Western Attica, Greece on July 18, 2023. / Κατάσβεση πυρκαγιάς στον οικισμό Νέα Ζωή, στην Δυτική Αττική, στις 18 Ιουλίου 2023.

Το πύρινο μέτωπο από τα Δερβενοχώρια έχει περάσει τα όρια του δήμου Μεγαρέων. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν αναπτυχθεί στην εθνική οδό για να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά. Οι φλόγες έχουν φτάσει περιμετρικά της Μαγούλας, αλλά και στη Μάνδρα, ενώ από αργά το απόγευμα της Τρίτης έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Πουρνάρι, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος. «Ξημερώνει δύσκολη μέρα», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστκής, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες δεν θα είναι καλές.

  • «Ξημερώνει δύσκολη ημέρα, οι μετεωρολογικές συνθήκες αύριο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του, κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης και συνέστησε στους πολίτες να είναι προσεκτικοί.

Λίγο μετά τις 21:30 ο αέρας στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, της Μάνδρας και των Αγίων Θεοδώρων, είχε ένταση περί των 3 μποφόρ, ωστόσο στο στρατόπεδο των αρχών δεν επικρατεί αισιοδοξία καθώς η φωτιά προχωρά ανεξέλεγκτη και μάλιστα κινείται παράλληλα με την Εθνική Οδό.

  • Μήνυμα για εκκένωση έχουν λάβει οι κάτοικοι των περιοχών Λουτρόπυργος, ‘Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξίας. Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και στον οικισμό Κιάφα, όπου έφθασαν οι φλόγες αφού πέρασαν από τη Νέα Ζωή.

«Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης. «Με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα».

Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπρόσωπου Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Λουτράκι, όπου οι εστίες αναζωπυρώθηκαν και το μέτωπο εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα, περνώντας μέσα από τους οικισμούς Καλλιθέα, Πανόραμα και Άγιο Χαράλαμπο.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν το βράδυ της Τρίτης να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο σε απόσταση άνω του 1 χιλιομέτρου από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων. Σε αυτή την περιοχή θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών.

Νωρίτερα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα και για έξι μήνες. Μέσω 112 εστάλη ειδοποίηση για εκκένωση της περιοχής «Γλυκιά Ζωή» όπου βρίσκονται τα διυλιστήρια.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συστάσεις προς τους οδηγούς. καλώντας τους να μην μετακινούνται σε σημεία που μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι.

Στο μήνυμα η ΕΛ.ΑΣ., αναφέρει: «Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων στην Ιόνια οδό και στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην Παλαιά και στη Νέα (Ολύμπια οδός) Εθνική οδό Πατρών Κορίνθου, ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς Κόρινθο και Αθήνα πέραν του κόμβου Επιδαύρου της Νέας Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, λόγω πυρκαγιάς».

«Πάμε, θα καούμε» – Βίντεο της ΕΛ.ΑΣ από τις επιχειρήσεις εκκένωσης στη Μάνδρα

«Πάμε, πάμε θα καούμε». Μήνυμα για γρήγορη εκκένωση στέλνει η ΕΛ.ΑΣ που καταβάλει γιγαντιαία προσπάθεια ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια κάτοικοι από οικισμούς της Μάνδρας. Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, το πύρινο μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα να φτάσει στη Μάνδρα καίγοντας σπίτια, σε περιοχές όπως η Νέα Ζωή, Μικρό Κατερίνη και Άγιος Χαράλαμπος.

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες είναι τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Στο μέτωπο του Λουτρακίου επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα. Νωρίτερα, ο δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς. Η κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Πυροσβεστική για την περιοχή είναι πως από το μεσημέρι, τις 14:00 έως και αργά το βράδυ, με μηνύματα από το 112 απευθύνθηκε έκκληση προς τους κατοίκους συνολικά επτά περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι περιοχές αυτές είναι η Νέα Ζωή και ο Νέος Πόντος στην Μάνδρα και οι Άγιοι Θεόδωροι, η Γλυκιά Ζωή, ο Λουτρόπυργος, η Άνω Βλυχάδα, ο Όθωνας και η Ευταξία προς τους Αγίους Θεοδώρους.

Σχετικά Άρθρα