Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Δερβενοχώρια κινείται προς τη Μαγούλα – Πάνω από 15 χιλιόμετρα το μέτωπο

 Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Δερβενοχώρια κινείται προς τη Μαγούλα – Πάνω από 15 χιλιόμετρα το μέτωπο

Μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη έδωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της πυρκαγιάς που μαίνονται στη χώρα. Εκτεταμένο το πύρινο μέτωπο στα Δερβενοχώρια βόρεια της Μάνδρας, εκτός κινδύνου το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Κάηκαν σπίτια σε Σαρωνίδα και Καλύβια Θορικού, καλύτερη η εικόνα σε Λουτράκι Κορινθίας και Καπαρέλλι Βοιωτίας.

Με το πρώτο φως  ξεκίνησαν τις πτήσεις τους τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα προσπαθώντας να ανακόψουν την καταστροφική μανία της φωτιάς που εκτείνεται σε Δερβενοχώρια, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της προς την Μάνδρα Αττικής. Tην ίδια ώρα συνεχίζονται τα πύρινα μέτωπα σε Κουβαρά, Σαρωνίδα και Λουτράκι.

Το μέτωπο της φωτιάς κοντά στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας είναι τεράστιο. Oι πυροσβέστες έχουν ανοίξει αντιπυρικές ζώνες για να προσεγγίσουν το βουνό. Ωστόσο, όπως είπε, επειδή η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, υπάρχουν στροβιλισμοί και η κατάσταση ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξει.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά διαστήματα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο βαθμό που θέλουν στην κορυφή του βουνού.

Η εικόνα της κατάστασης

  • Η χειρότερη πυρκαγιά δείχνει να εξελίσσεται στα Δερβενοχώρια όπου το πύρινο μέτωπο έχει έκταση πάνω από 15 χιλιόμετρα, εντοπίζεται σε δύσβατη με κατεύθυνση προς τη Μάνδρα και τη Μαγούλα και με την πυροσβεστική να παραμένει σε πλήρη επιφυλακή στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, αν και ο κίνδυνος για τη συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα έχει απομακρυνθεί. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εστάλη νέο επείγον μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής.
  • Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα μέτωπα στο Καπαρέλλι Βοιωτίας και στο Λουτράκι Κορινθίας.
  • Σε ό,τι αφορά το πύρινο μέτωπο στον Κουβαρά Κερατέας, λίγο μετά τις 03:00 οι άνεμοι ήταν σε ύφεση, ωστόσο νωρίτερα τα ξημερώματα σημειώθηκαν σημαντικές αναζωπυρώσεις στη Σαρωνίδα, όπου πολλά σπίτια και αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες. Παράλληλα, σοβαρή αναζωπύρωση σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στον οικισμό Στίπιζα στα Καλύβια, όπου κάηκαν σπίτια.
  • Νέες διακοπές κυκλοφορίας σε Αττική και Βοιωτία σημειώθηκαν νωρίς τα ξημερώματα της Τρίτης. 
  • Συνολικά τη Δευτέρα ξέσπασαν συνολικά 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρα επιχείρησαν 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα.

Σχετικά Άρθρα