LIVE/Κουβαράς, Σαρωνίδα, Λαγονήσι: Εικόνες καταστροφής, κάηκαν σπίτια – Αναζωπύρωση του μετώπου στη Σαρωνίδα

 LIVE/Κουβαράς, Σαρωνίδα, Λαγονήσι: Εικόνες καταστροφής, κάηκαν σπίτια – Αναζωπύρωση του μετώπου στη Σαρωνίδα

Πολύ βελτιωμένη περιέγραψε την εικόνα απ’ την πυρκαγιά στο Νέο Κουβαρά Αττικής ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, στη νέα ενημέρωση που έκανε μόλις για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της χώρας. Όπως είπε στην κατάσβεση συμμετέχουν 210 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 68 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για συντονισμό. Στην περιοχή έχει στηθεί το κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος. 

Επίσης, όπως ενημέρωσε έχουν κινητοποιηθεί απ’ το ΓΕΕΘΑ 20 άτομα πεζοπόρα τμήματα, ενώ και το Λιμενικό έχει κινητοποιήσει 4 φουσκωτά που περιπολούν στην ακτογραμμή Παλαιάς Φώκαιας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής έχει σημειωθεί ήδη μια προσαγωγή υπόπτου για την πυρκαγιά στον Κουβαρά έπειτα από υποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, ο 32χρονος αφέθηκε λίγο αργότερα ελεύθερος καθώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

ΔΕΙΤΕ LIVE ΌΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ LIVE:

Ακόμα, συντρέχουν πολλές υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του ΕΚΑΒ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός η φωτιά κάλυψε 12 χιλιόμετρα σε δύο ώρες.

  • Σταδιακή εξασθένηση παρουσιάζουν οι άνεμοι στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Κορινθίας, και Βοιωτίας, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. 

Η μέση ένταση των ανέμων στις 18:00 έφτανε τα 4-5 μποφόρ, με ριπές έως 50 km/h και τοπικά έως 60 km/h στον μετεωρολογικό σταθμό της Κερατέας. 

Για το διάστημα 18:00 – 21:00, το προγνωστικό μοντέλο υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr προβλέπει μικρή περαιτέρω πτώση της έντασης των ανέμων.

Ο χάρτης παρουσιάζει τις μέγιστες ριπές ανέμου σε km/h που προβλέπονται μεταξύ 18:00 – 21:00.

Οι ριπές ανέμων από βόρειες διευθύνσεις στην περιοχή της Νότιας Αττικής στη μεγάλη δασική πυρκαγιά του Κουβαρά προβλέπονται να μην ξεπεράσουν τα 60 km/h, ενώ αρκετά πιο ασθενείς θα είναι οι άνεμοι στις πυρκαγιές της Κορινθίας στο Λουτράκι, και της Βοιωτίας στο Καπαρέλλι. 

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Καλυβίων στο ρεύμα προς Σούνιο.
  • Στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και λεωφόρο Σαρωνίδας στο ρεύμα προς Αθήνα.
  • Στη λεωφόρο Λαυρίου, από τη λεωφόρο Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύμα κυκλοφορίας.

Έκαψε σπίτια η φωτιά σε Σαρωνίδα

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Νέο Κουβαρά έκαψε σπίτια στη Σαρωνίδα. Εκενώθηκαν Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή για εκκένωση στις περιοχές Μελισουργός και Ταμπουριά. Νέο μήνυμα του 112 για τους κατοίκους στο Λαγονήσι να εκκενώσουν την περιοχή προς Αθήνα.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, δίνεται εντολή προληπτικής εκκένωσης για Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο, προς την Παλαιά Φώκαια, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί ΠέταΧελώνιΜελισσουργόςΤραμπουριά.

Όλες οι παραπάνω περιοχές έχουν περισσότερους από 17.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο υπολογίζεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι λόγω της τουριστικής περιόδου.

Ουρές αυτοκινήτων στο Λαγονήσι, με πολίτες να επιχειρούν να απομακρυνθούν από το μέτωπο της φωτιάς.

Η τηλεόραση του OPEN μετέδωσε εικόνες καταστροφής με σπίτια να καίγονται και τους κατοίκους να έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή. 

Μάλιστα, στην οδό Ποσειδώνος και Ιθάκης ένα σπίτι κάηκε ολοσχερώς καθώς η φωτιά πέρασε τον δρόμο και το βουνό και καταγράφηκε στο βίντεο του OPEN. Ενώ καταγράφηκε και δεύτερο σπίτι να καίγεται με την Πυροσβεστική να σπάει το λουκέτο ώστε να μπορέσει να μπει στο σπίτι και να κατασβέσει την πυρκαγιά.

Και στο Λαγονήσι σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Στο βίντεο φαίνεται να καίγεται η σκεπή σε βεράντα σπιτιού και η αυλή σε ένα άλλο. Η περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί μετά από μήνυμα του 112.

Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Σαρωνίδα

Λίγη ώρα νωρίτερα το μέτωπο της Σαρωνίδας αναζωπυρώθηκε και οι αρχές δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Αναζωπυρώθηκε νωρίτερα η φωτιά στη Σαρωνίδα με την Πυροσβεστική να υποβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να μη χάσει τον έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο σημειώθηκε αναζωπύρωση στις περιοχές Πανόραμα και Ανάβυσσο.

Σχετικά Άρθρα