Επίδαυρος: Χαμός για την παράσταση της Κιτσοπούλου – Tα σχόλια Ακρίτα και Τατσόπουλου- Τι γράφουν στο Twitter

 Επίδαυρος: Χαμός για την παράσταση της Κιτσοπούλου – Tα σχόλια Ακρίτα και Τατσόπουλου- Τι γράφουν στο Twitter

Όχι, απλά δίχασε κοινό και κριτικούς αλλά βρίσκεται και στην πρώτη θέση του trend στην Ελλάδα, η παράσταση “Σφήκες” του Αριστοφάνη, σε ελεύθερη διασκευή και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου.Συγκεκριμένα η παράσταση, που ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου υπό συνθήκες ακραίου καύσωνα στο Αργολικό Θέατρο, οι θεατές παρακολούθησαν μία παράσταση που μάλλον… ενόχλησε αρκετούς, που αποχώρησαν πριν από τη λήξη της σοκαρισμένοι.Τα δε αρνητικά σχόλια στο Twitter ήταν στο ίδιο περίπου ύφος με αρκετά να ξεπερνούν, όπως συμβαίνει συχνά εξάλλου, το όρια …

Η διαδικτυακή μάχη ξεκίνησε από μία κριτική της παράστασης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα fragilemag.gr, με τίτλο “‘Σφήκες’ από τη Λένα Κιτσοπούλου: διασυρμός του θεάτρου με τη σφραγίδα του Εθνικού και του ΚΘΒΕ”. Αυτή λοιπόν η τοποθέτηση, που έκανε λόγο για “απάτη”, για “χυδαίο και ωμό φασισμό” και για “θλιβερό” αποτέλεσμα, αρκούσε για να αρχίσει η μάχη του πληκτρολογίου, ακόμα και από ανθρώπους που δεν παρακολούθησαν την παράσταση.

Μάλιστα, η σκηνοθέτις φέρεται να απάντησε το βράδυ της Παρασκευής όχι με προσήκοντα τρόπο, ούτε με προσήκουσα γλώσσα. Εφόσον, βεβαίως, έχει διασκευάσει (ελευθέρως όπως λένε οι αρμόδιοι φορείς) τον Αριστοφάνη, δεν θα σταματήσεις μπροστά στην κριτική, ούτε στις διαμαρτυρίες. Θα φτάσεις μέχρι το τέλος.

Αναψαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το τρεντ #Κιτσοπούλου να έχει πιένες στο twitter και τους χρήστες του Facebook να απορούν, να εξίστανται, αλλά και να προειδοποιούν: «Εσείς που έχετε προγραμματίσει να δείτε την σημερινή παράσταση στην Επίδαυρο, μπορείτε πολύ απλά να μην πάτε. Ή…να πάτε, και να δείτε από πρώτο χέρι τι εστί “ο απόλυτος διασυρμός του θεάτρου”» γράφει χρήστρια.

«Ντροπή, Αίσχος, Μας κακοποιείτε και πλείστα άλλα κοσμητικά ακούγονταν από τους θεατές στη διάρκεια της παράστασης, που δόθηκε στην Επίδαυρο, το περασμένο διήμερο. Προσυπογράφω και διαμαρτύρομαι έντονα για τα σεξιστικά, ρατσιστικά, ομοφοβικά σχόλια που διαμείφθηκαν στην παράσταση, που δίχασε το κοινό της Επιδαύρου, με αποτέλεσμα μισή ώρα μετά την έναρξη, να αδειάσει το μισό θέατρο εν μέσω αποδοκιμασιών….

Τα σχόλια Ελενας Ακρίτα και Πέτρου Τατσόπουλου:

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η συγγραφέας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ελενα Ακρίτα, τονίζει μεταξύ άλλων πως “η Επίδαυρος θα υπάρχει και μετά από τη Λένα Κιτσοπούλου”.

Ολόκληρη η ανάρτησή της:

Δε βλέπω Κιτσοπουλου, δεν την αντέχω. Δυο παραστάσεις της έχω δει, μού φτάνουν και μού περισσεύουν.
Όμως η Επιδαυρος θα υπάρχει και μετά απ’ αυτή.
Όπως υπήρξε και πριν.
Τότε που επί δεκαετίες, λιωναμε τις σπαντριγιες μας για να δούμε την κάθε βαρετή, στομφώδη, χυδαία, μεγαλόστομη αηδία που ανέβαζαν οι κλίκες βολεμένων δημιουργών, θιασαρχών, ημετερων, μεταφραστών-κριτικών, παραγωγών ό,τι να ‘ναι, βαριεστημένων κορυφαίων του Χορού, ηθοποιών-δημοσίων υπαλλήλων του Εθνικού και τηλεαστερων με πρόσφατο σουξέ στη φαρέτρα τους. Και κάτι νούμερα (ξεχασμένα σήμερα πια) που νόμιζαν ότι τη σκηνοθεσία τούς την υπαγόρευε ο Αισχύλος στ’ αυτί.
Ηταν η Επίδαυρος των ολίγων και εκλεκτών #not που διαχρονικά λυμαίνονταν το Αρχαίο Θέατρο σαν να ήταν το αμπέλι του παππού τους.
Κι επιβίωσε.
Τους έγραψε όλους κι επιβίωσε.
Ως θεατές έχουμε βαρεθεί, έχουμε σιχαθεί, έχουμε εξαγριωθεί, έχουμε δει ξεπέτες, έχουμε φύγει τρέχοντας από παραστάσεις όπου οι αρχαίοι συγγραφείς κατακρεουργούντο με τις πλέον σαδιστικές μεθόδους.
Όμως η Επιδαυρος είναι πάντα εκεί.
Και θα είναι πάντα εκεί.
Και πριν την Κιτσοπούλου και μετά την κάθε Κιτσοπουλου. Συνεπως….
Βάλτε το μαχαίρι στο θηκάρι.
Και ήρεμα λίγο, εχουμς και καύσωνα….

Αλλά και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, σε ανάρτησή του, σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο την παράσταση “Σφήκες” της Λένας Κιτσοπούλου.

Η ανάρτησή του:

Το σκίτσο του Γ. Γαλίτη

Ο ηθοποιός Γιώργος Γαλίτης, ο οποίος με τα σκίτσα που δημιουργεί σχολιάζει συχνά τα θέματα της επικαιρότητας, σχολίασε με τον δικό του -αρκετά αιχμηρό- τρόπο και με… πρωταγωνιστή τον Αριστοφάνη, την παράσταση της αιρετικής δημιουργού Λένας Κιτσοπούλου.

Στο σκίτσο βλέπουμε την… προτομή του Αριστοφάνη να λέει: “Για αυτό μου φτιάχνετεμόνο προτομές. Για να μην μπορώ να μουτζώνω στην Επίδαυρο των έργων μου τις ‘παραστάσεις'”!

σκιτσο γαλιτης

Σχόλια στο Twitter

https://twitter.com/lpniki_09/status/1680806528142520322?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1680806528142520322%7Ctwgr%5Ec34677323ce3f280e15c28116ae7f329078c94c0%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thetoc.gr%2Fpolitismos%2Farticle%2Fxamos-gia-tin-parastasi-tis-kitsopoulou-stin-epidauro—karfia-kai-apoxoriseis—ta-sxolia-akrita-tatsopoulou%2F

Πηγή: thetoc.gr

Σχετικά Άρθρα