Πόσο θα διαρκέσει η ανάσα δροσιάς πριν τη νέα θερμική έξαρση-Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των ανέμων – Κλειστά πάρκα στην Αττική από τις 11.00 έως τις 19.00

 Πόσο θα διαρκέσει η ανάσα δροσιάς πριν τη νέα θερμική έξαρση-Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω των ανέμων – Κλειστά πάρκα στην Αττική από τις 11.00 έως τις 19.00

Τα μελτέμια ενισχύονται σήμερα Κυριακή και για το επόμενο τετραήμερο θα έχουμε ανάσα δροσιάς από τις υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών, ωστόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω και της ξηρασίας. Εξαίρεση η Δυτική Ελλάδα όπου οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τους 40 και 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το meteo.gr σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Υψηλός και έως πολύ υψηλός ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 19 έως 36-37, στη Δυτική Ελλάδα από 24 έως 39-41 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 37-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 24 έως 38-39, στα νησιά του Αιγαίου και στη Βόρεια Κρήτη από 23 έως 33-34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και πτώση της θερμοκρασίας. Ελαφρώς αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 36-37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-35 βαθμούς.

Η μικρή «ανάσα» με πτώση της θερμοκρασίας κατά 2 με 4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια καθώς τα μελτέμια θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ στο Αιγαίο θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη, καθώς, σύμφωνα με την ΕΜΥ, από Πέμπτη οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα:

Από τη Δευτέρα (17-7-2023) έως την Τετάρτη (19-7-2023) η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμη στα ανατολικά αλλά θα ανέβει στα ηπειρωτικά κυρίως στα δυτικά. Πιο συγκεκριμένα οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στα δυτικά ηπειρωτικά 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 βαθμούς, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη (20-7-2023) κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 41-43, στα νησιά του Ιονίου τους 39-41, στα νησιά του Αιγαίου τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα σχεδόν 80.000 άτομα θα φύγουν από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ήδη χθες έφυγαν με πληρότητα 100%, 29 πλοία από τον Πειραιά, και 9 από την Ραφήνα. Αυξημένη και η κίνηση στις εθνικές οδούς, όπου στην Αθηνών – Κορίνθου υπήρξε μποτιλιάρισμα σχεδόν τριών χιλιομέτρων μετά τα διόδια.

Αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας έχει προγραμματίσει η Τροχαία για την αναχώρηση αλλά και την επιστροφή των αδειούχων βάσει ειδικού σχεδιασμού του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

  • Όσοι θα μείνουν στο κλεινόν άστυ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για λόγους ασφαλείας και περιορισμού του κινδύνου πυρκαγιάς για σήμερα, όλα τα πάρκα αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής θα είναι ανοικτά για το κοινό μόνο τις πρωινές ώρες (07:00-11:00) και το βράδυ (19:00-23:00) λόγω του καύσωνα ενώ το επίπεδο επικινδυνότητας στην Αττική ξεπερνά ακόμα και το 4.

Για τους λόγους αυτούς με απόφαση του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη θα υπάρξει περιορισμένη λειτουργία για τα πάρκα: Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Λόφο Φινοπούλου και Αττικό Άλσος.

Οι πολίτες τις πρωινές και τις βραδινές ώρες που αναφέρονται παραπάνω, χρονικό διάστημα που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή άρα και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς περιορισμένος, θα μπορούν να επισκεφθούν τα Πάρκα για να δροσιστούν, ενώ τόσο στο Πάρκο Τρίτση όσο και στο Πεδίον του Άρεως, θα βρίσκονται εθελοντές της Περιφέρειας οι οποίοι θα προσφέρουν νερά και χυμούς στους επισκέπτες.

Για τη λειτουργία των Πάρκων από αρχές της εβδομάδας όπου και πάλι αναμένεται να επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες θα υπάρξει νέα ενημέρωση με νεότερη ανακοίνωση της Περιφέρειας και αφού αξιολογηθούν τα επικαιροποιημένα μετεωρολογικά δεδομένα.

Σχετικά Άρθρα