Ασπαρτάμη/Αλόη: Αυτές είναι οι τέσσερις κατηγορίες καρκινογόνων ουσιών βάσει του IARC – Ποιοι παράγοντες τις καθιστούν “ένοχες” (πίνακες)

 Ασπαρτάμη/Αλόη: Αυτές είναι οι τέσσερις κατηγορίες καρκινογόνων ουσιών βάσει του IARC – Ποιοι παράγοντες τις καθιστούν “ένοχες” (πίνακες)

Το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά προϊόντα -από τα αναψυκτικά διαίτης έως τις τσίχλες- είναι η πιο πρόσφατη ουσία που θα δηλωθεί ως πιθανή καρκινογόνος τον επόμενο μήνα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (International Agency for Research on Cancer – IARC), σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν πηγές του ΠΟΥ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

Οι καρκινογόνες ουσίες είναι ουσίες που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν καρκίνο στον άνθρωπο. Σύμφωνα με το IARC, υπάρχουν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα ταξινομήσεων:

  • καρκινογόνα,
  • μάλλον καρκινογόνα,
  • πιθανώς καρκινογόνα
  • και μη ταξινομήσιμα.

Τα επίπεδα βασίζονται στην ισχύ των αποδεικτικών στοιχείων και όχι στο πόσο επικίνδυνη είναι μια ουσία.

Ακολουθεί μια γρήγορη αναφορά σε μερικούς από τους κορυφαίους παράγοντες που είναι καρκινογόνοι για τον άνθρωπο με βάση τις ταξινομήσεις τους:

Κατηγορια-1: Όταν μία ουσία θεωρείται «Καρκινογόνος για τους Ανθρώπους»

Σύμφωνα με το IARC, αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι η ουσία (ή ο παράγοντας) προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους. Συνήθως, η αξιολόγηση βασίζεται σε ευρήματα επιδημιολογικής μελέτης ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται στην ουσία αποκτούν καρκίνο.

Κύριες ουσίες και παράγοντες αυτής της κατηγορίας:

Κατηγορια-2: Όταν μία ουσία θεωρείται «Μάλλον Καρκινογόνος για τους Ανθρώπους»

Αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν περιορισμένα ή ανεπαρκή στοιχεία για την πρόκληση «καρκινογένεσης στον άνθρωπο» και υπάρχουν είτε περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι προκαλούν καρκίνο σε ζώα είτε ισχυρά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλα ανθρώπινα καρκινογόνα.

Κύριες ουσίες και παράγοντες αυτής της κατηγορίας:

Κατηγορια-3: Όταν μία ουσία θεωρείται «Πιθανόν Καρκινογόνος για τους Ανθρώπους»

Αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιείται γενικά όταν είτε υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις «καρκινογένεσης στον άνθρωπο» ή ισχυρές ενδείξεις που δείχνουν ότι ο παράγοντας παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά των ανθρώπινων καρκινογόνων ουσιών.

Κύριες ουσίες και παράγοντες αυτής της κατηγορίας:

Κατηγορια-4: Όταν μία ουσία «δεν είναι ταξινομημένη όσον αφορά την πρόκληση καρκίνου στους ανθρώπους»

Αυτή η ταξινόμηση χρησιμοποιείται όταν τα στοιχεία καρκινογένεσης στον άνθρωπο είναι ανεπαρκή. Σύμφωνα με το IARC, αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση καφέ, την προσωπική χρήση προϊόντων βαφής μαλλιών, τη χρήση φωτιστικών φθορισμού, το χλωριωμένο πόσιμο νερό, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα ορυκτέλαια, το τσάι και τα μελάνια εκτύπωσης.

Σχετικά Άρθρα