ΣΥΡΙΖΑ: Το τελικό χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου – Η αντιπρόταση και ποιοι την στήριξαν – Παραίτηση Σπίρτζη από ΠΕ, αιχμές Φίλη

 ΣΥΡΙΖΑ: Το τελικό χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου – Η αντιπρόταση και ποιοι την στήριξαν – Παραίτηση Σπίρτζη από ΠΕ, αιχμές Φίλη

Την εκλογή προέδρου του κόμματος στις 10 και 16 Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, αποφάσισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Στον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα του κόμματος που υιοθετήθηκε, προβλέπεται επίσης η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα αποτέλεσε πρόταση που κατέθεσε –εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας– η Ράνια Σβίγκου, με τις διαδικασίες εκλογής να παίρνουν μικρή παράταση σε σχέση με την αρχική εισήγηση. 

Η αντιπρόταση και ποιοι την στήριξαν

Σημειώνεται ότι είχε κατατεθεί αντιπρόταση από τα στελέχη που διαφώνησαν με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η οποία προέβλεπε διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου, Εκτάκτου Συνεδρίου στις 24 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 26 Νοέμβρη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την  αναβολή μιας γρήγορης διαδικασίας εκλογής υποστήριξαν μεταξύ άλλων οι Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Κατερίνα Νοτοπούλου και Θάνος Μωραΐτης. Οι δύο πρώτοι μάλιστα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτή η προοπτική.

Πριν από την έναρξη του συνεδρίου, το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίχτηκε από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη είχαν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6.

Η ψηφοφορία και ο κοινός στόχος

Τελικά, στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε (σε σύνολο 252 ψηφισάντων) υιοθετήθηκε με σημαντική πλειοψηφία η πρότασης της Π.Γ. που εισηγήθηκε η Ρ. Σβίγκου, λαμβάνοντας 160 ψήφους (δηλαδή, ποσοστό 63,5%). Η δεύτερη πρόταση έλαβε 88 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 2 «παρών» και 2 λευκά.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν –και που ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν– στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής (στην οποία ακούστηκαν όλες οι απόψεις), ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει ενωμένος (όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις των στελεχών του) και προχωρά άμεσα τις εσωκομματικές διαδικασίες, με το βλέμμα και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Έτσι κι αλλιώς, ο στόχος για άλλους είναι κοινός: η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.

  • Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες που έχουν κατατεθεί για την ηγεσία του κόμματος είναι οι εξής: Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και Νίκος Παππάς

Παραιτήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης από την Πολιτική Γραμματεία

Την παραίτησή του υπέβαλλε και επίσημα ο Χρήστος Σπίρτζης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κίνηση που είχε προαναγγείλει στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο ίδιος τότε είχε ζητήσει από το σύνολο των μελών της ΠΓ να παραιτηθούν, καθώς όπως υποστήριξε ο Οργανωτικός ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχεί πια στον κοινωνικό και είχε διαφωνήσει με τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και το χρονοδιάγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης παραμένει στην Κεντρική Επιτροπή, καθώς η απόφασή του αφορά μόνο τη θέση που κατείχε στο όργανο της Πολιτικής Γραμματείας. Επιπλέον, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να συμμετάσχει στους σοσιαλιστές, στην περίπτωση που το Κόμμα των Σοσιαλιστών στην Ευρώπη δεν συμπράξει τελικώς με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Αιχμές Φίλη-Λάμπρου: “Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο”

Κατά τη διάρκεια της εισήγησης τους προς την Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης, τα μέλη της, Νίκος Φίλης και Πάνος Λάμπρου, αναφέρθηκαν στην ανάγκη που υπάρχει ώστε να συγκροτηθούν νέες πολιτικές συνθέσεις με σκοπό να αντιμετωπιστεί η τριπλή κρίση του κόμματος η οποία χαρακτηρίζεται ως κρίση φυσιογνωμίας, πολιτικού σχεδίου και διαδικασιών.

Στο κείμενό τους αναφέρονται στα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και όσον αφορά τις ευθύνες του κόμματος επισημαίνουν:

“Μετά τις εκλογές του 2019 προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με τη κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες.

Η κεντρομόλος πολιτική δεν απέδωσε. Προκάλεσε φυγόκεντρες τάσεις. Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο. Χάσαμε μάλιστα εκεί που πλεονεκτούσαμε κοινωνικά, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Το έλλειμμα αξιοπιστίας επιδεινώθηκε από την υποβάθμιση της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας από τον αρχηγισμό και τα υλικά της δεκαετίας του ‘80″.

Σημειώνουν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει επί του παρόντος το αυτονόητο της κυβερνησιμότητας” και προσθέτουν ότι “Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στην συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος”.

Τα δύο μέλη τάσσονται υπέρ της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας για την διαδικασία εκλογής προέδρου και έκτακτο συνέδριο και υπογραμμίζουν ότι “ευθύνη όλων μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μάχες μηχανισμών”.

Σχετικά Άρθρα