ΣΥΡΙΖΑ: Απροστάτευτοι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα

 ΣΥΡΙΖΑ: Απροστάτευτοι εργαζόμενοι εν μέσω καύσωνα

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ανακοίνωση που έβγαλε σχετικά με τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Το εκτυλισσόμενο κύμα καύσωνα συνοδεύεται από ανησυχητικά υψηλό αριθμό καταγγελιών για έκθεση εργαζόμενων σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Με τις πιο ευάλωτες και επισφαλείς κατηγορίες εργαζόμενων να είναι αυτές που για μια ακόμα φόρα βρίσκονται απροστάτευτοι. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες όμως δεν οδηγούν από μόνες τους σε μια τόσο ακραία πραγματικότητα. Το ότι η εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι σε οριακό σημείο επιβεβαιώνεται δυστυχώς με την εκρηκτική άνοδο των εργατικών ατυχημάτων την φετινή χρόνια.

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ότι μετράμε ήδη δυο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που συνδέονται άμεσα με την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Και στις δύο περιπτώσεις οι εργαζόμενοι ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες και έχρηζαν αυξημένης προστασίας που απουσίαζε, αποκαλύπτοντας με τραγικό τρόπο πως το καθεστώς ασυδοσίας που κινδυνεύει να γίνει κανονικότητα.

Σε ένα καθεστώς γενικευμένης παραβατικότητας οι πολιτικές επιλογές απαξίωσης της Επιθεώρησης Εργασίας έχουν αφήσει τους εργαζόμενους μόνους τους. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Εργασίας αναλώνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση μιας ζοφερής πραγματικότητας. Με τόση αγωνία για το δίκιο των εργαζόμενων που όπως είδαμε στην υπόθεση της Ρόδου καταλήγει να νομιμοποιεί αντί να τιμωρεί καταχρηστικές συμπεριφορές».