Ηλιόπουλος στο libre: Γιατί στηρίζω την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου- Ποιά πρέπει να είναι η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

 Ηλιόπουλος στο libre: Γιατί στηρίζω την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου- Ποιά πρέπει να είναι η νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το επόμενο διάστημα αλλά και τη στήριξή του στο πρόσωπο της Έφης Αχτσιόγλου για τη θέση του Προέδρου του κόμματος περιγράφει στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να είναι «ένα μαζικό κόμμα που εκφράζει τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες» και είναι κάτι που θα πετύχει με τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Όπως τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι «η αντιπολίτευση που θα μιλήσει στρατηγικά για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα, για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή δικαιοσύνη, για την στήριξη στην γνώση, στην καινοτομία και στον πολιτισμό».

Συνέντευξη

-Κύριε Ηλιόπουλε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι. Τα στελέχη του πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο που θα ακολουθήσει, όμως κυρίως τα μέλη του πρέπει να αναδείξουν το πρόσωπο που θα οδηγήσει το κόμμα στην αναγέννηση. Εσείς πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει χρόνο να αναγεννηθεί;

Βρισκόμαστε μετά από ένα πολύ αρνητικό αποτέλεσμα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο και συνολικότερα για τον προοδευτικό κόσμο. Για να βρούμε όμως απάντηση στο ερώτημα σας οφείλουμε να κοιτάξουμε ξανά προς την κοινωνία. Το ερώτημα λοιπόν είναι: μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο στο θέμα του κόστους ζωής, στην υγεία ή στην ποιότητα των εργασιακών σχέσεων;

Η απάντηση μου είναι ότι δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν εδώ και οξύνονται. Αυτή η όξυνση αφορά την πλειοψηφία των πολιτών. Η δική μας αδυναμία ήταν ότι δεν καταφέραμε να εκφράσουμε την ελπίδα και την προοπτική για μια καλύτερη ζωή. Δεν ήταν λάθος η στόχευση στα ζητήματα της ακρίβειας, της δημόσιας υγείας και της εργασίας.

Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας και την ανάγκη απαντήσεων απέναντι σε μισαλλόδοξες και ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτή την μάχη δεν θα την δώσει η ΝΔ, η οποία φρόντισε να κανονικοποιήσει τον ακροδεξιό λόγο όλο το προηγούμενο διάστημα.  Άρα  δουλειά μας είναι η στροφή στην κοινωνία, με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

-Ποιο είναι το πρόσωπο που ως επικεφαλής, μπορεί να οδηγήσει σε νέες νίκες τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;

Πριν από το πρόσωπο υπάρχει το πλαίσιο και εδώ νομίζω ότι χρειάζονται απαραίτητα δύο στοιχεία που αποτελούν την συλλογική μας κληρονομιά από την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα. Το πρώτο στοιχείο είναι η ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης. Αναφερόμαστε στην σύγχρονη Αριστερά που ανέλαβε την ευθύνη να βγάλει την χώρα από το τέλμα της χρεοκοπίας. Οι μεγάλες θετικές αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία απαιτούν ταυτόχρονα την ύπαρξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης και την δράση ενός ζωντανού ρεύματος ελπίδας μέσα στην κοινωνία.

  • Το δεύτερο στοιχείο είναι η πολιτική μας επιλογή μετά το 2019 της μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία. Σε αυτό τον δρόμο έχουμε πολλά βήματα ακόμα και φαίνεται από την αδυναμία μας να έχουμε την παρέμβαση που απαιτείται σε μια σειρά από κοινωνικούς χώρους όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στην βάση αυτών μπορούμε να φτιάξουμε ένα μαζικό κόμμα που εκφράζει τους αριστερούς, προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες. Θεωρώ ότι η επιλογή της Έφης Αχτσιόγλου είναι ενωτική, εκφράζει την ανανέωση και τον συνδυασμό περιεχομένου και αποτελεσματικότητας στην πολιτική δουλειά.       

-Το θέμα της λεγόμενης «πολιτικής διεύρυνσης» έχει μονοπωλήσει τη συζήτηση που γίνεται εντός του κόμματος. Η δική σας άποψη ποια είναι; Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκίνησε επί Αλέξη Τσίπρα ή πρέπει να περιοριστεί σ’ ένα μικρότερο πολιτικά ακροατήριο;

Πιστεύω βαθιά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οφείλει να είναι το πολιτικό σπίτι των αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών. Αυτό οφείλουμε να το κάνουμε όχι με το άγχος της αυτοδικαίωσης κάποιας πολιτικής παράδοσης.

  • Η λέξη κλειδί εδώ είναι η σύνθεση. Να δημιουργήσουμε μια νέα πολιτική ταυτότητα που απαντάει στο σήμερα και κρατάει τα καλύτερα στοιχεία από τις παραδόσεις της ανανεωτικής, της σοσιαλιστικής ή της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και από τους δημοκρατικούς αγώνες των πολιτών.

Την ίδια στιγμή αναμετριέται με τα σημερινά κρίσιμα ερωτήματα όπως αυτό της κλιματικής κρίσης. Άρα το άνοιγμα του κόμματος οφείλει να προχωρήσει με στόχο την γείωση μέσα στην κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς και τα εργατικά σωματεία.    

-Υπάρχει ένα πρόβλημα εντός της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν μπορεί να ασκήσει την αντιπολίτευση που δικαιούται ως δεύτερο κόμμα, λόγω του μικρού αριθμού των βουλευτών του. Θα αναζητήσει συμμαχίες εντός της Βουλής; Θα απευθυνθεί για παράδειγμα στο ΠΑΣΟΚ;

Η δύναμη ενός πολιτικού κόμματος να ασκεί αντιπολίτευση ή όχι δεν ορίζεται μονοσήμαντα από τον συσχετισμό εντός της Βουλής αλλά και από την ζωντανή ή όχι σχέση του με την κοινωνία. Να σας θυμίσω ότι όταν το μακρινό 2006-2007 άνοιξε η συζήτηση για την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ο συσχετισμός μέσα στην Βουλή ήταν βαθύτατα αρνητικός.

Αυτή η προσπάθεια όμως δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρξε ένα τεράστιο εκπαιδευτικό κίνημα το οποίο υπηρέτησε με τις δυνάμεις του ο τότε μικρός ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. τότε στη Βουλή ήταν ο ΣΥΝ). Σε αυτή την διαδικασία κάθε προσπάθεια κοινών δράσεων με τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε συγκεκριμένα επίδικα είναι απαραίτητη.      

-Τι είδους αντιπολίτευση οφείλει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα είναι η δημιουργική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η κοινωνία. Η φωνή υπέρ της δημόσιας υγείας, υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ των δημιουργικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα θα είναι η φωνή των δημοκρατικών πολιτών ενάντια στο μίσος και την μισαλλοδοξία, η φωνή των γυναικών που δεν βάζουν σε συζήτηση το αυτονόητο δικαίωμα να ορίζουν το σώμα και τη ζωή τους.

Θα μιλάμε για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που γεννά και οξύνει η κυβερνητική πολιτική δίνοντας βάρος όμως στην ελπίδα και την προοπτική.

  • Δεν θα συμβιβαστούμε με την απανθρωπιά και την βαρβαρότητα του να χάνονται συμπολίτες μας επειδή δεν έφτασε ποτέ το ασθενοφόρο, με την απανθρωπιά των εξώσεων από την πρώτη κατοικία ή την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. 

Θα είμαστε η αντιπολίτευση που θα μιλήσει στρατηγικά για το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα, για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή δικαιοσύνη, για την στήριξη στην γνώση, στην καινοτομία και στον πολιτισμό. Θα αποδείξουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η δύναμη των πολλών, η εναλλακτική πρόταση εξουσίας στο σήμερα και η αυριανή αποτελεσματική κυβερνητική λύση.          

Σχετικά Άρθρα