ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Στην μάχη για την διαδοχή Τσίπρα οι Αχτσιόγλου,Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας- Εκτός προς το παρόν ο Πολάκης

 ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Στην μάχη για την διαδοχή Τσίπρα οι Αχτσιόγλου,Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας- Εκτός προς το παρόν ο Πολάκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου αλλά και την στάση του κόμματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την ηγεσία.

Τις υποψηφιότητές τους κατέθεσαν πριν από λίγο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Παππάς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν ανακοινώσει δημοσίως τις υποψηφιότητές τους η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και ο Πάυλος Πολάκης μίλησε στη λίστα υποψηφίων, τελικά δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον προς το παρόν. Όπως είπε είχε τη διάθεση να συμμετέχει στις εκλογές για την ηγεσία, αλλά διαφωνεί με την πρόταση αυτές να γίνουν πριν από το συνέδριο.

Ο ίδιος όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας αλλά και άλλα στελέχη πιστεύει ότι πρέπει να γίνει συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πρόταση ωστόσο που δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία.

Ο ίδιος εάν δεν αλλάξει ο οδικός χάρτης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην σημερινή του τοποθέτηση επανέλαβε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή.

Είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός σκέψη και συλλογικότητα. Και ότι αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε που θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πως πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα. Και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σαφής για τις θέσεις του για την δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την υγεία, για το κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε ότι μπορεί το κόμμα να είναι ξεκάθαρα και με την φύλαξη των συνόρων αλλά και με το διεθνές δίκαιο και τις ασφαλείς διόδους. Και ότι τον κόσμο πρέπει να τον πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις θέσεις του. Ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων.

Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα. Και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Τέλος μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκλεισε λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρηματά τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Το κλίμα και τα διλήμματα

Η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται – με δημόσιες η μη δηλώσεις- να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του να ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο «ορόσημο» της ΔΕΘ όσο και στην σημαντική πολιτική μάχη των εκλογών στην αυτοδιοίκηση.

  • Η παρουσία στη ΔΕΘ εκτιμάται ως κομβικού χαρακτήρα αφού ο νέος ηγέτης θα κληθεί να απευθυνθεί στις παραγωγικές τάξεις της χώρας και στις κοινωνικές ομάδες των μη προνομιούχων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να εκπροσωπεί
  • Το ίδιο ισχύει και για την προετοιμασία των δημοτικων-περιφερειακών εκλογών όπου οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν «κλείσει» στα τέλη Αυγούστου.

Στη βάση αυτή διαφαίνεται πως υπάρχει ευρύτατη συναίνεση ώστε να επικυρωθεί ο «οδικός χάρτης» για εκλογή προέδρου έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Επίσης να εξουσιοδοτηθεί η Πολιτική Γραμματεία για να αναδείξει τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν αποκλείεται πάντως μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να υπάρξει καθυστέρηση της εν λόγω διαδικασίας.

Έτσι δεν θεωρείται απίθανο να κατατεθούν προτάσεις που να προκρίνουν Έκτακτο Συνέδριο και εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο η ακόμη και «προτάσεις – γέφυρες» προς την ίδια όμως κατεύθυνση που (αρχικά τουλάχιστον) να ζητούν την χρονική μετατόπιση της εκλογικής διαδικασίας κατά μία εβδομάδα. Θέση που αντικειμενικά εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το να εκπροσωπηθεί από τον νέο του πρόεδρο στην ΔΕΘ.

Έως στιγμής ενστάσεις για το χρονοδιάγραμμα που έχει εγκριθεί από την Πολιτική Γραμματεία φέρονται να έχουν εκφράσει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολλάκης. Ενώ εδώ και καιρό ο Διονύσης Τεμπονέρας – δίχως κατ’ ανάγκη να συνταυτίζεται- έχει ζητήσει ο πρόεδρος του κόμματος να αναδειχθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

  • Όσον αφορά τις υποψηφιότητες για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου συνεχίζει να ενισχύει την έως τώρα ισχυρή δυναμική της, ενώ χθες ανακοίνωσε την δική του «κάθοδο» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η υποψηφιότητα Αχτσιόγλου φαίνεται να συσπειρώνει αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «νέο κύμα» του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται συνεχώς πως η πρώην υπουργός συνιστά μια επιλογή για την ηγεσία του κόμματος που συσπειρώνει όλες τις «φυλές», «αποχρώσεις» και «προελεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τους Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση ένας ακόμη εκπρόσωπος της «νέας γενιάς» του ΣΥΡΙΖΑ, η διεθνώς διακεκριμένη επιστήμονας, Διάνα Βουτυράκου εξέφρασε την στήριξή της. Επίσης το ότι στηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου ανακοίνωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Μαγνησίας.

Έρχεται έτσι να προστεθεί πλάι σε άλλα σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλένα Κοππα ενώ την στήριξή του έχει δημοσιοποιήσει και ο βουλευτής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κύμα στήριξης» της Έφης Αχτσιόγλου αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όταν και θα έχουν ανακοινωθεί όλες οι υποψηφιότητες.

Να επισημάνουμε ότι η ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αφού εκεί – όπως έχει δηλώσει- θα παρουσιάσει αναλυτικά την πολιτική πλατφόρμα της υποψηφιότητάς της αναπτύσσοντας το σύνολο των θέσεων της τόσο για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον «δρόμο» που οδηγεί στην διεκδίκηση της κυβέρνησης. Επίσης θα δώσει το στίγμα των πολιτικών της θέσεων εφ όλης της ύλης.

  • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του παραθέτοντας μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα που βασίζεται στο δίπολο «Συνέχεια και Τομή». Στηρίζεται κατά βάση από την Ομπρέλα όμως στην εκδήλωση για την υποψηφιότητά του παραβρέθηκαν και στελέχη εκτός του χώρου, όπως ο Χάρης Μαμουλάκης και ο Γιώργος Σταθάκης.

Σε αυτό ενσωματώνει τα στοιχεία της έως τώρα πορείας του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία πρέπει να βασιστεί αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την ανασυγκρότηση του κόμματος. Μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε την ήττα στις εκλογές στο «θολό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθαρίζοντας πως το κόμμα θα έχει ξεκάθαρη, αριστερή, ταυτότητα, αλλά θα απευθύνεται σε πολλούς και πολλές. Αμφισβητώντας δηλαδή την προσέγγιση που λέει πως ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί να απευθυνθεί μαζικά στην κοινωνία και να διεκδικήσει την διακυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα