ΣΥΡΙΖΑ: Ανατροπές στις αυτοδιοικητικές συνεργασίες υπό τη σκιά της κούρσας διαδοχής – Ανακοινώνει υποψηφιότητα και ο Τσακαλώτος

 ΣΥΡΙΖΑ: Ανατροπές στις αυτοδιοικητικές συνεργασίες υπό τη σκιά της κούρσας διαδοχής – Ανακοινώνει υποψηφιότητα και ο Τσακαλώτος

Οι συνδυασμοί για τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Ονόματα ακούγονται αλλά ο αρνητικός συσχετισμός της κάλπης του Μαΐου – Ιουνίου δεν αφήνει περιθώρια για συνεργασίες. Στην ΚΕ η τελική απόφαση για τον οδικό χάρτη της εκλογής προέδρου.

Σήμερα ανακοινώνει τη υποψηφιότητά του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιλέγοντας να έχει δίπλα του τον Γιώργο Σταθάκη και τον Χάρη Μαμουλάκη και οι δυο ορμώμενοι από την Κρήτη.

Η κίνηση αναπόφευκτα οδηγεί σε συνειρμούς για τη βεντέτα στα Χανιά από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης. Αύριο θα καταθέσει την πλατφόρμα του ο Νίκος Παππάς με τον Παύλο Πολάκη να περιμένει ποιες από τις τρεις προϋποθέσεις που έχει βάλει θα ικανοποιηθούν και ανάλογα και εκείνος να αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα και κατέβει στην κούρσα.

  • Ο Διονύσης Τεμπονέρας που χαίρει εκτίμησης στο κόμμα για την μετριοπάθεια και τη συγκρότησή του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Τυχόν χαλάρωση του σφικτού χρονοδιαγράμματος για την εκλογή προέδρου και υιοθέτηση της συμβιβαστικής πρότασης Παππά για κάλπες στο τέλος Σεπτπεμβρίου θα τον έκανε ίσως να αναθεωρήσει και να κατέβει και εκείνος στην κούρσα.

Τα σύννεφα ωστόσο μαζεύονται πάνω από την Κουμουνδούρου για τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

Δυο από τα πιο έμπειρα στελέχη στην αυτοδιοίκηση είναι εκτός σχεδιασμού που είχε οργανώσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ρένα Δούρου και Σωκράτης Φάμελλος έδρασαν σύμφωνα με πληροφορίες καταλυτικά χθες για την οικονομία της συζήτησης και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη συγκρότηση των συνδυασμών σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στους μεγάλους Δήμους και τις 13 Περιφέρειες.

  • Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΟ με τη 12ετή εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης εκ του ρόλου του φαίνεται να παρεμβαίνει και εξισορροπητικά στα όργανα επιλέγοντας απαρέγκλιτα να λειτουργεί ενωτικά.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν εγκαταλείπουν την ιδέα και θα τον έβλεπαν να παίρνει και εκείνος πια θέση στην αφετηρία της κούρσας της διαδοχής, ωστόσο ο ίδιος έχει κλείσει άπαξ την όποια συζήτηση περι υποψηφιότητάς του.  

Από την αρχή ο αυτοδιοικητικός σχεδιασμός

Οι όροι των συμμαχιών και των συνεργασιών έχουν ανατραπεί από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και τώρα η επιτροπή Σπίρτζη καλείται ουσιαστικά να κάνει δουλειά από την αρχή. Η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει προκαλέσει και τις πρώτες γκρίνιες ωστόσο την ερχόμενη Τρίτη θα αρχίσει η ονοματολογία.

Μόνη σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής και ο οποίος έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι του αρκεί να έχει τη στήριξη της Δύναμης Ζωής, του συνδυασμού της Ρένας Δούρου υπονοώντας ότι δεν επιθυμεί επίσημο χρίσμα.

  • Μεγάλος πονοκέφαλος όμως επικρατεί με τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη ο οποίος από ανεξάρτητος υποψήφιος έστριψε στις εκλογές υπερ του Νίκου Ανδρουλάκη και πλέον το εγχείρημα καθίσταται δύσκολο. Ιδιαίτερα όταν είναι πιθανό να τον στηρίξει και η Ν.Δ.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι και η προσέγγιση όλων των εν δυνάμει υποψηφίων που θα θελήσει είτε να κατεβάσει επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να μπορέσει να εκφράσει τη στήριξή του στους συνδυασμούς τους. Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αυτοδιοικητικών εκλογών καλείται την Τρίτη μετά την ΚΕ να φέρει μια συνολική πρόταση με δυο ονόματα για κάθε περιφέρεια και δυο εναλλακτικές για του δήμους.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σπίρτζης κρατά ζεστή την υποψηφιότητα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει εκφράσει δεύτερες σκέψεις για το αν τελικά θα κάνει το επόμενο βήμα να διεκδικήσει τον Δήμο της Αθήνας.


Σχετικά Άρθρα