Συναγερμός για πυρκαγιές το Σάββατο – Ο χάρτης με όλες τις περιοχές

 Συναγερμός για πυρκαγιές το Σάββατο – Ο χάρτης με όλες τις περιοχές

Τις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς το Σάββατο γνωστοποιεί η Πολιτική Προστασία. Ο καύσωνας επελαύνει ήδη από χθες στη χώρα μας και οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων έχουν κάνει λόγο για τον κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά από την ακραία ζέστη. Οι πιο δύσκολες μέρες του πρώτου κύματος ζέστης είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δούμε ξανά τον υδράργυρο να «χτυπά» 44άρια.

Νωρίτερα σήμερα, και το Meteo προειδοποίησε για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που ήδη επηρεάζουν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών ικανών να δυσχεράνουν τον έλεγχο δασικών πυρκαγιών που τυχόν εκδηλωθούν. Σύμφωνα με το Meteo, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι έως και το Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να είναι κρίσιμα υψηλή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας:

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 15 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Συστάσεις για τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ο χάρτης επικινδυνότητας

PYRKAGIA XARTIS SABBATO

Meteo: Οι Δήμοι της Αττικής με πάνω από 40 βαθμούς

Δύσκολες θα είναι οι καιρικές συνθήκες στην Αττική, όπου θα σημειωθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής,με το δείκτη κατηγοριοποίησης υψηλών θερμοκρασιών να εκτιμάται στο μέγιστο επίπεδο 3.

Χαρακτηριστικός είναι ο Χάρτης του Meteo, ο οποίος δείχνει πως στους περισσότερους Δήμους της Αττικής η θερμοκρασία τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής θα φτάσει και τοπικά θα ξεπεράσει τους 40 °C (κόκκινη απόχρωση), ενώ στα ανατολικά και νοτιοδυτικά τμήματα, η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 37 °C (πορτοκαλί απόχρωση).

Συγκεκριμένα, όπως θα δείτε στον χάρτη, ο υδράργυρος θα ανέβει πάνω από τους 40 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας, στα Μέγαρα, το Κορωπί, τον Ασπρόπυργο, την Αίγινα, τη Σαλαμίνα, τη Μαγούλα κτλ.

Σχετικά Άρθρα