Άλκης: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία στη μνήμη του 19χρονου

 Άλκης: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία στη μνήμη του 19χρονου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη μνήμη του δολοφονημένου με οπαδικά κίνητρα Άλκη Καμπανού θα παρακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο μαθητές δημοτικών σχολείων, με στόχο την διάδοση του μηνύματος «όχι στη βία, ναι στο δικαίωμα των πολλών χρωμάτων», αλλά και της καλλιέργειας φίλαθλου πνεύματος στα παιδιά. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Mega Project Παιδείας» και άρχισε να υλοποιείται από τη δομή 1ης Φεβρουαρίου 2022 – «Εις το όνομα του Άλκη».

Ειδικότερα, η ιδέα αυτή «γεννήθηκε» τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την δολοφονία του 19χρονου Άλκη. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο της Τούμπας έφτιαξε ένα PowerPoint με εικόνες και τραγούδια στη μνήμη του Άλκη, το οποίο παρουσίασε στις σχολικές αίθουσες.

Η θερμή ανταπόκριση των περίπου 100 μαθητών του συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου ενέπνευσε τους εθελοντές της δομής να το εμπλουτίσουν με περισσότερες εικόνες, animation, μουσική, τρεις από τις πέντε βραβευθέντες μονόλεπτες ταινίες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την οπαδική βία, ενώ στο υλικό προστέθηκαν οι ερωτο-απαντήσεις των μαθητών του σχολείου της Τούμπας.

Με αυτό τον τρόπο, φτιάχτηκε ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Γ’, της Δ’, της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού.

«Στόχος του προγράμματος είναι να σπείρει στους μαθητές τους σπόρους της συνύπαρξης, της ενσυναίσθησης και του δικαιώματος στα πολλά χρώματα. Θεωρούμε ότι εάν οι δολοφόνοι του Άλκη το είχαν παρακολουθήσει, όποιο κι αν ήταν το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν, ο Άλκης αυτή τη στιγμή θα ζούσε», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» ο πρόεδρος της δομής «Εις το όνομα του Άλκη» Λευτέρης Παπάς.

Μετά το σχολείο της Τούμπας, το πρόγραμμα «μεταπήδησε» στον δήμο Καλαμαριάς, που λειτουργεί ως «πιλότος». Για το πρόγραμμα ενημερώθηκαν οι διευθυντές των δεκαεπτά δημοτικών σχολείων του δήμου και ακολούθως οι μαθητές παρακολούθησαν όλο το υλικό, εκτός σχολικών αιθουσών, στους χώρους των δημοτικών βιβλιοθηκών Καλαμαριάς.

Συμμετοχή για τη νέα σχολική χρονιά στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει, όπως είπε ο κ. Παπάς, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη, Κορδελιού – Ευόσμου, Θερμαϊκού, Βέροιας, Σερρών, Καβάλας, Παγγαίου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ασπροπύργου και Αθηναίων, που έχουν ήδη παραλάβει το υλικό για να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά Άρθρα