Εξερράγη πύραυλος του Τζεφ Μπέζος – Γιατί αποκρύφτηκε το περιστατικό

 Εξερράγη πύραυλος του Τζεφ Μπέζος – Γιατί αποκρύφτηκε το περιστατικό

Πύραυλος της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος εξερράγη τον περασμένο μήνα αλλά το περιστατικό φαίνεται πως αποκρύφτηκε. Η έκρηξη που δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Blue Origin στο Δυτικό Τέξας στις 30 Ιουνίου, ανέφερε το CNBC, επικαλούμενο πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η Blue Origin επιβεβαίωσε το ατύχημα, δηλώνοντας ότι η ομάδα της «αντιμετώπισε ένα πρόβλημα κατά τη δοκιμή του Flight Engine 3 της Vulcan».

Το περιστατικό συνέβη στις 30 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις δοκιμών της Blue Origin στο δυτικό Τέξας. Υπό τον όρο της ανωνυμίας, το CNBC μίλησε με άτομα που παρακολούθησαν το βίντεο της δοκιμής και περιέγραψαν μια «δραματική έκρηξη που κατέστρεψε τον κινητήρα και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην υποδομή του δοκιμαστηρίου».

Ο κινητήρας που εξερράγη

Ο κινητήρας BE-4 που εξερράγη είχε τεθεί υπό δοκιμή και αρχικά είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Οι άνθρωποι που μίλησαν στο CNBC είπαν ότι ο κινητήρας προοριζόταν να αποσταλεί στον πελάτη της Blue Origin, την United Launch Alliance, για την τροφοδοσία του Vulcan Centaur. Οι κινητήρες χρησιμοποιούνται επίσης για την τροφοδοσία του πυραύλου New Glenn της Blue Origin.

Σύμφωνα με το TheSpaceBucket εδώ και περίπου μια δεκαετία η Blue Origin αναπτύσσει και κατασκευάζει τον κινητήρα BE-4. Σε αυτό το διάστημα η εταιρεία αντιμετώπισε αρκετές καθυστερήσεις, αλλά κατάφερε να κατασκευάσει έναν κινητήρα επόμενης γενιάς. Πιο πρόσφατα αυξήθηκε η παραγωγή καθώς η ζήτηση για αυτούς τους κινητήρες αναμένεται να αυξηθεί εξίσου σημαντικά τους επόμενους μήνες. Για την έκρηξη που αποκαλύφθηκε χθες σημειώνει πως κατέστρεψε τον κινητήρα και ήταν υπεύθυνη για μια σοβαρή ζημιά στην υποδομή.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ίδιο το πρόβλημα και το κατά πόσον αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να επηρεάσει το Vulcan, το οποίο έχει σήμερα δύο κινητήρες πτήσης BE-4 εγκατεστημένους και έτοιμους για την παρθενική του πτήση. Αναλύει δε πως σημειώθηκε η έκρηξη.

Σχετικά Άρθρα