Καύσωνας και εισιτήρια δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης – Μέτρα και κρατική μηχανή σε συναγερμό

 Καύσωνας και εισιτήρια δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης – Μέτρα και κρατική μηχανή σε συναγερμό

Το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ο παρατεταμένος καύσωνας αποτελούν το πρώτο κρας τεστ της νέας κυβερνητικής θητείας.  Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει άμεσα «φρένο» στο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με στοχευμένες παρεμβάσεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζουν πως τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση απέδειξε πως διαθέτει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στις ανατιμήσεις και στο κύμα ακρίβεια που επέφερε η ενεργειακή κρίση και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.

Διαβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα μέτρα για την μείωση του κόστους των  ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, στέλνοντας μήνυμα στις επιχειρήσεις «να καταλάβουν ότι τα αντανακλαστικά με τα οποία ανεβάζουν τις τιμές όταν υφίσταται ανάγκη, πρέπει να είναι τα ίδια με εκείνα που χρειάζονται για την αποκλιμάκωσή τους, όταν οι συνθήκες ομαλοποιούνται».

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι «σεβόμαστε την επιχειρηματική αυτονομία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής ακτοπλοϊκής αγοράς αλλά η σημαντική υποχώρηση στις τιμές των καυσίμων,  θα πρέπει να αποτυπωθεί αντιστοίχως και στις τιμές των εισιτηρίων».

  •  Υπο αυτό το πρίσμα, το κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Ναυτιλίας εξετάζουν είτε φορολόγηση των υπερκερδών είτε πλαφόν στο περιθώριο κέρδους με βάση μια συγκεκριμένη ημερομηνία αναφοράς. Όπως λένε υπάρχει περιθώριο μείωσης του κόστους των εισιτηρίων εως και 30%. Μετά την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ακτοπλόοι δεσμεύτηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για μείωση του κόστους, μέχρι αύριο.

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται επι ποδός ενόψει του παρατεταμένου κύματος καύσωνα που αναμένεται σφοδρό. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με το επερχόμενο κύμα καύσωνα. Τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν σχετικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού έχει τεθεί σε ετοιμότητα ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπονται για τις επόμενες έξι ημέρες.

  • Ήδη τα Υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Εργασίας, Ενέργειας και Υγείας, προέβησαν σε συστάσεις και ανακοινώσεις για την προστασία των εργαζομένων και του υπόλοιπου πληθυσμού, για την προετοιμασία του μηχανισμού πυροπροστασίας και άμεσης βοήθειας, καθώς και για την επάρκεια της ενέργειας.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απηύθυνε αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, όσο και σε μείωση απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 – 17.00), όπου αυτό κριθεί απαραίτητο για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης.

  • Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και το Ε.Κ.Α.Β. φροντίζει ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες.

Στο Υπουργείο Ενέργειας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ με θέμα την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. Κατά τη σύσκεψη αναφέρθηκαν ότι τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές «οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί και οι υπόλοιπες ΑΠΕ, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος, η επάρκεια νερού στα υδροηλεκτρικά κρίνεται, επίσης, ικανοποιητική και το εγχώριο παραγωγικό δυναμικό εκτιμάται πως επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση».

Σχετικά Άρθρα