Εφετείο Αθηνών: Αναστέλλονται οι εργασίες λόγω καύσωνα – Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες

 Εφετείο Αθηνών: Αναστέλλονται οι εργασίες λόγω καύσωνα – Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες

Με απόφαση της διοίκησης του Εφετείου Αθηνών αποφασίσθηκε αύριο και μεθαύριο (13 – 14 Ιουλίου) η αναστολή μέρους των εργασιών του, λόγω του καύσωνα «Κλέων». Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε η αναστολή των εργασιών από τις 12:00 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του ωραρίου στις 15:00, ενώ, για το χρονικό διάστημα από τις 07:00 έως τις 12:00 η οργάνωση του χρόνου εργασίας και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα απασχολούνται ανά τμήμα καθορίζεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο. Η εκδίκαση των ποινικών δικών που έχουν προσδιορισθεί εντός του διαστήματος αυτού ή τυχόν αναβολή, είτε διακοπή θα αποφασίζεται από το οικείο δικαστήριο.

Αιτία της απόφασης είναι η έλλειψη υποδομών και συγκεκριμένα κλιματισμού στις αίθουσες των Δικαστηρίων, που προκαλούν απόγνωση σε δικαστικούς λειτουργούς, υπαλλήλους αλλά και δικηγόρους και πολίτες που αναγκάζονται να προσέρχονται σε αυτές.

Στην απόφαση του Εφετείου Αθηνών αναφέρεται ότι πως βάσει των προγνώσεων της ΕΜΥ για συνθήκες καύσωνα και δεδομένου πως «λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην κτηριακή υποδομή του Εφετείου Αθηνών και κυρίως εξαιτίας της μερικής λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων, δημιουργείται επείγουσα περίπτωση λήψης απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης».

Δικαστικοί υπάλληλοι: «Κάθε πέρυσι και καλύτερα» – Αποχή από τα καθήκοντα

Σε μία ανακοίνωση – «καταπέλτη» για τις συνθήκες εργασίας προχώρησε και ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, στην οποία υπογραμμίζει ότι «κάθε πέρυσι και καλύτερα ή κάθε χρόνο και χειρότερα; Κάπως έτσι, μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί σε πολλά γραφεία και ακροατήρια των δικαστικών υπηρεσιών της Αθήνας, λόγω της μη λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων», σημειώνει.

Ακόμη, προσθέτει ότι «παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και τα σχετικά έγγραφα, εδώ και πολλά χρόνια και ενώ οι κυβερνήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, αυτό το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Με αποτέλεσμα κατά τις ημέρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, οι συνθήκες στις δικαστικές υπηρεσίες να είναι αφόρητες και επικίνδυνες τόσο για τους δικαστικούς υπαλλήλους (που είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εκεί για οκτώ ολόκληρες ώρες), όσο και για τους προσερχόμενους πολίτες και δικηγόρους στις δικαστικές υπηρεσίες. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε και φαινόμενα θερμοπληξίας υπαλλήλων».

Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες στο Εφετείο Αθηνών

Τα μεγαλύτερα προβλήματα –σύμφωνα με τους δικαστικούς υπαλλήλους– «εντοπίζονται στο κτήριο του Εφετείου της Αθήνας, όπου κάποια ακροατήρια όπως και πάρα πολλά γραφεία, ακόμα και ολόκληρα Τμήματα, όπως το μέρος της Εισαγγελίας Εφετών του 4ου ορόφου, το Τμήμα της Καθαρογραφής και του Αρχείου του Εφετείου, στον 3ο όροφο, το Τμήμα του Ποινικού Μητρώου, το 1ο υπόγειο, δεν έχουν καθόλου κλιματισμό. Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς τους χώρους δεν έχουν παράθυρα και δεν αερίζονται, κάνοντας τις συνθήκες εργασίας ακόμη πιο απάνθρωπες».

Κάνοντας άλλη μία επίκληση προς τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία της υγείας τους, είναι σαφής ότι «μέχρι τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΥΑ αποφάσισε ομόφωνα τις ημέρες που η θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35℃ και μετά τις 12:00 το μεσημέρι, στους χώρους όπου δεν υπάρχει κλιματισμός, οι δικαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται σ’ αυτούς, θα ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντά τους».

Σχετικά Άρθρα