Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την απελευθέρωση Μπελέρη

 Ευρωκοινοβούλιο: Ψηφίστηκε η τροπολογία για την απελευθέρωση Μπελέρη

Πέρασε, με 290 ψήφους, από το Ευρωκοινοβούλιο, η τροπολογία για την απελευθέρωση του Φρέντι Μπελέρη. Η τροπολογία για την «άμεση απελευθέρωση του δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη» και για την «προστασία των περιουσιών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και την Ευρω-ομάδα των Αριστερών στην Έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, και υπερψηφίστηκε σήμερα. Τους 260 έφτασαν οι βουλευτές που ψήφισαν κατά της απελευθέρωσης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χειμμάρας. 

«Το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη την παραμονή των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, οι οποίες παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα· υπογραμμίζει ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνοτικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος» επισημαίνεται στο σκεπτικό της απόφασης για την έγκριση της τροπολογίας. 

image001

Η τροπολογία υποστηρίχθηκε με τοποθετήσεις Ελλήνων βουλευτών από όλα τα κόμματα.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις υπέρ έκαναν, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Κύρτσος και Εμμανουήλ Φράγκος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες η ομάδα των Ευρωβουλευτών του ΚΚΕ είχε επίσης καταθέσει σχετικό ερώτημα ενώ της πρωτοβουλίας της Ευρω-ομάδας των Αριστερών ηγήθηκε ο Ευρωβουλευτής τους ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου.

Επίσης, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας η εισηγήτρια της από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου, έκθεσης Ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, κα Ισαμπέλ Σάντος δήλωσε σχετικά: «θα ήθελα να επαναλάβω τις ανησυχίες που εξέφρασαν αρκετοί συνάδελφοι από διαφορετικά έδρανα σχετικά με τον δήμαρχο Μπελέρη. Είναι μια υπόθεση που παρακολουθούν οι δικαστικές οντότητες της Αλβανίας και εμείς, με τον πιο αυστηρό σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών, πρέπει να σεβαστούμε ποιες είναι οι δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, αφήνω εδώ την προσωπική μου εγγύηση σε όλους τους συναδέλφους από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ότι προσωπικά θα παρακολουθώ την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και θα φροντίσω να τηρούνται σχολαστικά οι αρχές του κράτους δικαίου».

Σχετικά Άρθρα