Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα τιμηθεί με το Βραβείο της γερμανικής Ακαδημίας των Τεχνών

 Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα τιμηθεί με το Βραβείο της γερμανικής Ακαδημίας των Τεχνών

Το έργο του Wikileaks τιμά με την απονομή του βραβείου «Κόνραντ Βολφ» 2023 η γερμανική Ακαδημία των Τεχνών τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και εκδότη Τζούλιαν Ασάνζ. Το έργο του Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με την Ακαδημία «ενσαρκώνει τη δημοσιογραφική ευαισθητοποίηση στην καλύτερη εκδοχή της και στοχεύει να αλλάξει τον κόσμο με δημοκρατικά μέσα – κάτι το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο».

Η κριτική επιτροπή που επέλεξε το πρόσωπο που θα λάβει το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του Κόνραντ Βολφ, σκηνοθέτη και επί χρόνια προέδρου της ανατολικογερμανικής Ακαδημίας των Τεχνών, επισημαίνει πως «οι δημοσιογράφοι και οι πληροφοριοδότες πρέπει να προστατεύονται, καθώς προσφέρουν ουσιαστική υπηρεσία στην κοινωνία».

Το βραβείο θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο και συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 5.000 ευρώ. Μεταξύ των παλαιότερων αποδεκτών του είναι ο σκηνοθέτης Αμπντεραχμάνε Σισάκο, με καταγωγή από τη Μαυριτανία και το Μάλι, ο Γερμανός σκηνοθέτης Αλεξάντερ Λανγκ και η ελβετίδα δημιουργός ντοκιμαντέρ Χάιντι Σπεκόνια.

Σχετικά Άρθρα