Λευκός Οίκος: “Ο Μπάιντεν θα προχωρήσει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο”

 Λευκός Οίκος: “Ο Μπάιντεν θα προχωρήσει την μεταφορά των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει στην μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στον απόηχο της τριμερούς συμφωνίας του Βίλνιους για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της συνόδου κορυφής του NATO στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το Βίλνιους, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ήταν σαφής ότι υποστηρίζει τη μεταφορά». «Δεν έχει εκφράσει καμία επιφύλαξη για αυτό (…) Σκοπεύει να προχωρήσει με τη μεταφορά», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά, το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (Γενς) Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας», προστίθεται.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το τηλεφώνημα έγινε, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφωνούσε τη Δευτέρα να στείλει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στην τουρκική εθνοσυνέλευση μετά από τριμερή συνάντηση με τον Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ούλφ Κρίστερσον ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επανειλημμένα ότι θέλει να προχωρήσει στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σημαντικοί νομοθέτες στο Καπιτώλιο, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν να περάσει. Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμως δηλώνουν ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η πώληση των αεροσκαφών F-16 δεν συνδέονται.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Άρθρα