Η ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν – Λευκός Οίκος: “Υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ»

 Η ατζέντα της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν – Λευκός Οίκος: “Υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ»

220629d-006

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στο Βίλνιους , την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, για να παραστεί στη Σύνοδο των Ηγετών του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN Turk, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Τρίτη 11/7 στις 18.00. «Υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν πάντα τις προσδοκίες της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει να τις υποστηρίζει, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις αυτές είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της Ένωσης των 27 κρατών μελών.

«Το επίκεντρό μας είναι στη Σουηδία, η οποία είναι έτοιμη να ενταχθεί στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου, ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον.

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος θα συνομιλήσει και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής (9/7) η τουρκική προεδρία, αναφέρθηκε ότι ο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν: Προσπαθούμε να ενισχύσουμε στρατιωτικά την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μεταξύ άλλων, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο CNN, ότι ένα κορυφαίο ζήτημα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους είναι η άρση των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεκατέσσερις μήνες μετά το αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, με την Άγκυρα να είναι αυτή που εγείρει διαρκώς ενστάσεις.

Η πίεση που θα ασκήσει η αμερικανική πλευρά στην τουρκική κατά τη σύνοδο θεωρείται δεδομένη και ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε στη συνέντευξή του στο CNN την αισιοδοξία ότι η Σουηδία θα γίνει δεκτή εν τέλει στο ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», τόνισε.

Σχετικά Άρθρα