ΣΥΡΙΖΑ: Δεν άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη – Σε άλλη “γραμμή” ο Πολάκης

 ΣΥΡΙΖΑ: Δεν άλλαξε το χρονοδιάγραμμα για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβρη – Σε άλλη “γραμμή” ο Πολάκης

Σε ήπιο κλίμα κυμάνθηκε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια τα κορυφαία στελέχη του κόμματος να ρίξουν τους τόνους μετά το αρχικό σοκ και τις αλυσιδωτές εξελίξεις από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του κόμματος, αλλά μεταφέροντας στην πραγματικότητα τη σύγκρουση που σοβεί παρασκηνιακά για το χρόνο εκλογής του νέου Προέδρου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε σε έναν οδικό χάρτη ανασυγκρότησης του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή της, τη σημερινή διαδικασία άνοιξε με εισήγησή της η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ , Ράνια Σβίγκου, η οποία αφού αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε την προηγούμενη απόφαση του συλλογικού οργάνου για:

Διαρκές συνέδριο: 25-26 Αυγούστου

Πρώτος γύρος Εκλογής Προέδρου: 3 Σεπτεμβρίου

Δεύτερος γύρος Εκλογής Προέδρου: 10 Σεπτεμβρίου

Παρά την απόπειρα, όμως, να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο τον συμφωνημένο οδικό χάρτη, παρασκηνιακές ζυμώσεις, αλλά και έντονες διαφωνίες μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν δημόσια όλες τις τελευταίες ημέρες για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής της νέας ηγεσίας. Συγκεκριμένα, «προεδρικά» στελέχη προέκριναν το τελευταίο διάστημα να στηθούν κάλπες τον ερχόμενο Νοέμβριο, δηλαδή μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να υπάρξει περισσότερος χρόνος για όσμωση με την κοινωνία, αλλά και να ανακινηθεί το κομματικό ενδιαφέρον, το οποίο παραμένει προσώρας χαμηλό, όπως παραδέχονται τα περισσότερα κορυφαία στελέχη.

Αύριο η στάση για τους απόδημους

Στην περίπτωση, ωστόσο, που θα πήγαινε προς τα πίσω (από τα αρχικώς συμφωνηθέντα) ο χρόνος των εσωκομματικών εκλογών, αυτό θα σήμαινε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα εξακολουθεί να παραμένει ακέφαλη και το φθινόπωρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα του κόμματος, ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπούσε στη φετινή ΔΕΘ ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο κ. Φάμελλος, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή συνεδρίαση, ενημέρωσε σήμερα το συλλογικό όργανο για το κοινοβουλευτικό έργο ως τώρα, αλλά και τη λειτουργία του κόμματος εντός της Βουλής στο εξής, καθώς αύριο θα κατανεμηθούν νέοι ρόλοι στους βουλευτές του κόμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει αύριο το πρωί τη θέση του για την ψήφο των αποδήμων.

Άλλαξε γνώμη ο Πολάκης

Ωστόσο, η άποψη ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν οι εσωκομματικές διεργασίες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, άποψη την οποία έχουν διατυπώσει ανοιχτά στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, απέκτησε σήμερα νέο έδαφος, καθώς την υποστήριξε στη σημερινή συνεδρίαση και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος φέρεται ότι δήλωσε ενώπιον των μελών του κομματικού οργάνου πως «άλλαξε γνώμη», ζητώντας να μετατεθούν τόσο το συνέδριο, όσο και οι εσωκομματικές εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σημειωτέον ότι με την άμεση προσφυγή στις κάλπες για την ανάδειξη του/της νέου/νέας Προέδρου, δηλαδή στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, φέρονται να συμφωνούν η αριστερόστροφη «Ομπρέλα», η τάση «6 συν 6», αλλά και ένα μέρος της «προεδρικής» πλειοψηφίας.

Μέση οδός

Για την ανάγκη, πάντως, να βρεθεί η χρυσή τομή τοποθετήθηκε σήμερα ο Νίκος Παππάς, τασσόμενος υπέρ του να βρεθεί λύση για να δοθεί χρόνος στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά η διαδικασία να μην πηγαίνει πολύ μακριά. Μάλιστα, ορισμένα «προεδρικά» στελέχη προκρίνουν την μετάθεση της διαδικασίας για περίπου 2-3 εβδομάδες, ώστε το διαρκές συνέδριο να λάβει χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου και η εκλογή του νέου Προέδρου στα τέλη Σεπτέμβρη, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών με νέο αρχηγό.

Αποφεύγοντας, σε κάθε περίπτωση, να οξύνουν περαιτέρω το κλίμα σήμερα, τα κορυφαία στελέχη αναμένεται να αναμετρηθούν μετωπικά αναφορικά με τις διαφορετικές προτάσεις τους για το χρόνο εκλογής του νέου Προέδρου στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, όπου η σύγκρουση προμηνύεται σφοδρή, δεδομένου ότι πρόκειται για το ανώτατο συλλογικό όργανο του κόμματος, το οποίο θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφαση για το χρονοδιάγραμμα.

Μετά τη Ράνια Σβίγκου, εισήγηση για την πολιτική κατεύθυνση της παρουσίας του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έκανε ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είχε επιφορτιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα με την προετοιμασία τους, με την Κουμουνδούρου να συζητά να «ρίξει» στην μάχη και κεντρικά πολιτικά στελέχη, αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη για τις επικείμενες εκλογές. Για το λόγο αυτό, η Κεντρική Επιτροπή εκτιμάται ότι θα εξουσιοδοτήσει το Σαββατοκύριακο την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη, προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για ένα πρώτο κύμα ανακοινώσεων υποψηφιοτήτων πριν την ανάπαυλα των διακοπών.

Νέος Εκπρόσωπος ο Στέργιος Καλπάκης

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν η Ρένα Δούρου λόγω κοροναιού, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ νέος Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ορίστηκε ο Στέργιος Καλπάκης, μετά την παραίτηση της Πόπης Τσαπανίδου.

Σχετικά Άρθρα