Αυξάνεται ο ρυθμός των πνιγμών στις ελληνικές ακτές – Ένας στους δύο Έλληνες δε γνωρίζει κολύμβηση

 Αυξάνεται ο ρυθμός των πνιγμών στις ελληνικές ακτές – Ένας στους δύο Έλληνες δε γνωρίζει κολύμβηση

Περισσότεροι από 350 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από πνιγμό στη θάλασσα με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι άνδρες ενώ περίπου το 60% των Ελλήνων δεν γνωρίζει κολύμβηση.

Η μη τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας και η έλλειψη άμεσης βοήθειας στους κολυμβητές, από ναυαγοσώστες ,είναι ικανοί λόγοι για να μετατρέψουν σε τραγωδία τις στιγμές χαλάρωσης στο νερό.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ακόμα μια τραγωδία γράφτηκε στη Φθιώτιδα όταν άνδρας στην προσπάθεια του να σώσει γυναίκα, που κάλεσε σε βοήθεια πνίγηκε και αυτός.

Μία 78χρονη γυναίκα στην Αγία Μαρίνα Χανίων, ένας 86χρονος αλλοδαπός στη Θάσο, ένας 82χρονος στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, ένας 64χρονος στο Μεσολόγγι και ένας 90χρονος στην Ηλεία ήταν τα τελευταία θύματα πνιγμού σε διάφορες περιοχές της χώρας μέσα σε μόλις ένα 24ωρο.

Σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή λειτουργούν 840 ναυαγοσωστικοί πύργοι ενώ σε υπηρεσία βρίσκονται 1200 ναυαγοσώστες, αριθμός μικρότερος από αυτόν, που απαιτείται.

Κάθε χρόνο περίπου 350 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό στη θάλασσα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν όσοι συνοδεύουν παιδιά αφού ακόμα και μια στιγμή χαλάρωσης μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η παρακολούθηση μαθημάτων κολύμβησης, η μη υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, αποφυγή κολύμβησης με γεμάτο στομάχι, η προσοχή μας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως παιδιά και ηλικιωμένοι μπορούν να σώσουν ζωές.

Σχετικά Άρθρα