Λάρισα: Μαρτυρίες κατοίκων για την καταδίωξη με τον νεκρό 20χρονο (vid)

 Λάρισα: Μαρτυρίες κατοίκων για την καταδίωξη με τον νεκρό 20χρονο (vid)

Στιγμές πανικού έζησαν οι κάτοικοι του Μοσχοχωρίου που έγιναν μάρτυρες της κινηματογραφικής καταδίωξης του 20χρονου αλλοδαπού, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση. «Σταμάτα σταμάτα φώναζε ο αστυνομικός» είπε μία γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού, στην τοπική ιστοσελίδα larissanet.gr, η οποία δήλωσε ότι εντελώς ξαφνικά άκουσε τις φωνές και πανικοβλήθηκε, ενώ άλλη γυναίκα μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε σοκαρισμένη ότι θα μπορούσαν να έχουν τραυματιστεί σοβαρά και οι ίδιοι εάν ήταν έξω τη στιγμή της τραγωδίας.

Οι κάτοικοι θα αργήσουν να ξεχάσουν όσα έζησαν ακούγοντας τους πυροβολισμούς, ενώ έγιναν μάρτυρες του αιματηρού περιστατικού, με θύμα τον 20χρονο αλλοδαπό, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Ο αστυνομικός, ο οποίος έκανε χρήση του υπηρεσιακού του όπλου είναι υπό κράτηση, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας.

Μόλις 4 λεπτά χρειάστηκαν για την κλοπή του οχήματος της καταδίωξης

Με εκπρόσωπο της εταιρείας μεταλλικών κατασκευών στην οποία ανήκει το αυτοκίνητο της καταδίωξης που εδρεύει στο Γαλάτσι της Αττικής επικοινώνησε η τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το όχημα το οποίο αποκτήθηκε προ ολίγων ημερών και μόλις χθες εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας, ήταν παρκαρισμένο έξω από το σπίτι του βασικού μετόχου της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε κάμερα ασφαλείας, όλα έγιναν σήμερα τα ξημερώματα και σε μόλις τέσσερα λεπτά! Στις 5.44, συνολικά τρία άτομα προσέγγισαν το λευκό Nissan Navara και τέσσερα λεπτά αργότερα είχαν καταφέρει – παρότι ήταν αυτόματο – να το διαρρήξουν, να το θέσουν σε λειτουργία και να εξαφανιστούν.

Οι αρχές έφθασαν στα ίχνη του κλεμμένου οχήματος από τον πομποδέκτη χρέωσης στα διόδια, καθώς ο ιδιοκτήτης είδε μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των χρεώσεων, τις κινήσεις του. Ακολούθως ενημέρωσε την αστυνομία για να ακολουθήσει η μοιραία καταδίωξη.

Η στιγμή της κλοπής του μοιραίου αυτοκινήτου της αιματηρής καταδίωξης

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει πως «Το συγκεκριμένο όχημα αναζητούνταν καθώς είχε κλαπεί από την περιοχή του Γαλατσίου Αττικής και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί προέβησαν σε σήμα στάσης ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος.

Ο οδηγός προκειμένου να διαφύγει ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε στην επαρχιακή οδό προς Μοσχοχώρι, στην είσοδο του οποίου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο οικίας και ακινητοποιήθηκε».

Παράλληλα η ανακοίνωση σημειώνει πως ο οδηγός τράπηκε σε φυγή με έναν από τους αστυνομικούς να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, με αποτέλεσμα ο 20χρονος αλλοδαπός να τραυματίζεται στα πλευρά.

Άμεσα στο σημείο κλήθηκαν διασώστες του ΕΚΑΒ, που προσπάθησαν να επαναφέρουν τον ανδρά, ωστόσο ήταν ήδη αργά.

larissanet.gr

Το χρονικό της καταδίωξης

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, φορτηγό κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση προς βορρά. Η καταδίωξη είχε ξεκινήσει πριν την είσοδο στην Π.Ε. Λάρισας.

Ο οδηγός, ένας 20χρονος από τη Συρία, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατάλαβε πως τον καταδιώκουν στο ύψος των διοδίων Μοσχοχωρίου κινήθηκε σε παραδρόμους και σε χωματόδρομους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ.

Λίγο αργότερα, το φορτηγό χτύπησε πάνω μαντρότοιχο. Στη συνέχεια, ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον καταδιώκουν πεζή.

Κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες αστυνομικός που τον καταδίωκε πυροβόλησε τον Σύρο, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Αυτός είναι ο 20χρονος σεσημασμένος που σκοτώθηκε από αστυνομικό σε καταδίωξη

Πάντως, σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινότητα της Λάρισας από την κινηματογραφική καταδίωξη που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (8/7) λίγο έξω από την Λάρισα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 20χρονος σεσημασμένος Σύριος που οδηγούσε κλεμμένο αυτοκίνητο.

Ο Σύριος, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατάλαβε πως τον καταδιώκουν στο ύψος των διοδίων Μοσχοχωρίου κινήθηκε σε παραδρόμους και σε χωματόδρομους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κιλελέρ. Λίγο αργότερα, το φορτηγό χτύπησε πάνω μαντρότοιχο. Στη συνέχεια, ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον καταδιώκουν πεζή.

Αργότερα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, αστυνομικός φέρεται να πυροβόλησε και να τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Το προφίλ του 20χρονου Σύριου

Όπως μεταδίδει το onlarissa.gr, πρόκειται για γεννηθέντα το 2003, αλλοδαπό Συριακής καταγωγής, που είχε ως δηλωμένο τόπο κατοικίας την Θεσσαλονίκη. Είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Μάρτιο από το Ειδικό Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Κασσαβέτειας, εκτίοντας ποινή κακουργηματικού χαρακτήρα για διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργμάτων Θράκης είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ποινή φυλάκισης 46 μηνών και 20 ημερών «για παραλαβή από τα Ελβετικά σύνορα της χώρας πολιτών τρίτης χώρας χωρίς δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό προώθησης σε αυτή, κατά συρροή, εκ κερδοσκοπίας και με κίνδυνο για άνθρωπο, απείθεια, οδήγηση χωρίς σχετική άδεια ικανότητας, παράνομη είσοδο στη χώρα».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Σήμερα 8 Ιουλίου και ώρα 11:40 εντοπίστηκε από αστυνομικούς του Α.Τ. Κιλελέρ όχημα, στο οποίο επέβαινε μόνο ο οδηγός και κινούταν με μεγάλη ταχύτητα επί της Εθνικής Οδού στον Κόμβο Νίκαιας στη Λάρισα.

Το συγκεκριμένο όχημα αναζητούνταν καθώς είχε κλαπεί σήμερα από την περιοχή του Γαλατσίου Αττικής και ως εκ τούτου οι αστυνομικοί προέβησαν σε σήμα στάσης ώστε να πραγματοποιηθεί σχετικός έλεγχος.

Ο οδηγός προκειμένου να διαφύγει ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε στην επαρχιακή οδό προς Μοσχοχώρι, στην είσοδο του οποίου έχασε τον έλεγχο του οχήματος, προσέκρουσε σε τοιχίο οικίας και ακινητοποιήθηκε.

Ακολούθως εξήλθε του οχήματος και τράπηκε σε φυγή ωστόσο ένας από τους αστυνομικούς, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, έκανε χρήση όπλου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του ατόμου στα πλευρά.

Στο σημείο κλήθηκε σταθμός ΕΚΑΒ πλην όμως, παρά τις προσπάθειες αναζωογόνησης, το άτομο κατέληξε.

Όπως προέκυψε πρόκειται για 20χρονο υπήκοο Συρίας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε βαθμό κακουργήματος και αποφυλακίστηκε πρόσφατα υπό όρους για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, ενώ τέλος Ιουνίου τρέχοντος έτους είχε συλληφθεί εκ νέου γα κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ενώ ο αστυνομικός κρατείται και σε βάρος τους σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Η Ελληνική Αστυνομία αναμένει την απόφαση της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία για την πειθαρχική διερεύνηση».

Σχετικά Άρθρα