Βρετανία: Ανησυχία για αρνητικό ρεκόρ περιστατικών με καρκίνο του δέρματος – Που οφείλεται

 Βρετανία: Ανησυχία για αρνητικό ρεκόρ περιστατικών με καρκίνο του δέρματος – Που οφείλεται

Ο αριθμός των ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του δέρματος έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ, με απότομη αύξηση μεταξύ των ατόμων άνω των 55 ετών. Οι περιπτώσεις μελανώματος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες έχουν φτάσει τις 17.500 ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη των αρχείων, σύμφωνα με την Cancer Research UK. Η έκρηξη των φθηνών οργανωμένων διακοπών στη δεκαετία του 1960 συνδέεται με την αύξηση ενός σοβαρού τύπου καρκίνου του δέρματος μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση. Υπήρξε ιδιαίτερη αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ποσοστά των περιστατικών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχουν αυξηθεί κατά 195% από τη δεκαετία του 1990. Μεταξύ 1993 και 1995, 21,3 άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω διαγνώστηκαν με μελάνωμα σε κάθε 100.000. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 62,9 περιπτώσεις ανά 100.000 το 2017-2019.

«Η αύξηση των ποσοστών στους άνω των 55 ετών είναι πιθανό να συνδέεται με τις τάσεις να έχουν μαυρισμένο δέρμα και την έκρηξη των φθηνών οργανωμένων διακοπών που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, πριν οι άνθρωποι ευαισθητοποιηθούν περισσότερο για τον καρκίνο του δέρματος», δήλωσε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Θα μπορούσαν επίσης να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως ο αυξανόμενος και γερασμένος πληθυσμός, καθώς και το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι ελέγχουν το δέρμα τους όταν παρατηρούν αλλαγές.

Η φιλανθρωπική οργάνωση εκτίμησε ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος με μελάνωμα θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 50% τα επόμενα 20 χρόνια, φτάνοντας το ρεκόρ των 26.500 ετησίως μέχρι το 2040. Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, οι θάνατοι από την ασθένεια μειώνονται, ανέφερε. Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία σημαίνουν ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα επιβιώσουν από την ασθένεια.

«Η νέα μας ανάλυση παρουσιάζει μια μικτή εικόνα για τους ασθενείς με καρκίνο και το προσωπικό που τους φροντίζει», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Cancer Research UK, Michelle Mitchell. «Ενώ είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος νωρίτερα και η επιβίωση βελτιώνεται, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κρούσματα της νόσου θα μπορούσαν να εκτοξευθούν τα επόμενα χρόνια», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το μελάνωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στο Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουμε ότι το 86% αυτών των καρκίνων του δέρματος θα μπορούσε να προληφθεί».

«Είναι σημαντικό να προσέχετε στον ήλιο και να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο δέρμα σας – δεν είναι μόνο οι αλλαγές σε μια ελιά που έχουν σημασία, θα μπορούσε να είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται ή οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή σε μια περιοχή του δέρματος σας. Ο έγκαιρος εντοπισμός του καρκίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά», σημείωσε.

Η Δρ Julie Sharp, επικεφαλής του τμήματος υγείας και ενημέρωσης ασθενών του Cancer Research UK, πρόσθεσε: «Είτε κάνετε διακοπές στο εξωτερικό είτε απολαμβάνετε τον καλό καιρό κοντά στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, ειδικά αν καίγεστε εύκολα. Και να θυμάστε ότι τα ηλιακά εγκαύματα δεν συμβαίνουν μόνο τις πιο ζεστές ημέρες, μπορείτε ακόμα να καείτε όταν έχει συννεφιά».

«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε το δέρμα σας όταν ο ήλιος είναι δυνατός είναι να περνάτε χρόνο στη σκιά, ιδίως μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. στο Ηνωμένο Βασίλειο, και να καλύπτεστε με ένα μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Η χρήση αντηλιακού θα σας βοηθήσει επίσης να παραμείνετε ασφαλείς στον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι βάζετε άφθονο και το επαναλαμβάνετε τακτικά», είπε.

Σχετικά Άρθρα