Μπελέρης: Η απάντηση του αλβανικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για τις δηλώσεις Μαρινάκη

 Μπελέρης: Η απάντηση του αλβανικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα για τις δηλώσεις Μαρινάκη

Το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας αντέδρασε μετά τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, Παύλου Μαρινάκη, σχετικά με την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρει:

Με λύπη μας παρακολουθήσαμε την ανακοίνωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης για την υπόθεση Μπελέρη. Όπως έχουμε δηλώσει συνεχώς, δημόσια αλλά και σε επικοινωνίες που είχαμε με τους Έλληνες συναδέλφους μας, τέτοιες δηλώσεις είναι ακατάλληλες και αγνοούν τη δημοκρατική πραγματικότητα και το κράτος δικαίου στην Αλβανία.

Η κυβέρνηση της Αλβανίας ούτε φυλακίζει ούτε κρατά κανέναν, γιατί η Αλβανία είναι μια δημοκρατική χώρα όπου κυριαρχεί η αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Τονίζουμε με την ευκαιρία αυτή, ότι ο Αλβανός πολίτης και ελληνικής υπηκοότητας, Φρέντης Μπελέρης, υπόκειται στην Εισαγγελία και στο Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς, δομές που δημιουργήθηκαν από τη Νομική Μεταρρύθμιση, που είναι καρπός στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και η ΕΕ.

Η αλβανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις ενέργειες και τις αποφάσεις αυτών των δομών. Αυτή η αρχή ισχύει στην περίπτωση του κ. Μπελέρη, όπως και στην περίπτωση οποιουδήποτε άλλου Αλβανού πολίτη, στην Αλβανία καθώς και στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη και τον κόσμο, καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση της Ελλάδας να κάνει το ίδιο και να περιμένει, όπως και εμείς, η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κυβέρνησης είχε δηλώσει: Με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της ΝΔ κατατέθηκε τροπολογία από το ΕΛΚ στο πλαίσιο της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.Η τροπολογία αυτή αναφέρεται στην ανησυχία που έχει προκαλέσει η κράτηση του Φρέντι Μπλέρη καθώς και συνολικά στην αντιμετώπιση της Αλβανικής Κυβέρνησης στην ελληνική μειονότητα , κυρίως ως προς τα περιουσιακά δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός έθεσε σε ανώτατο επίπεδο το ζήτημα και εξέφρασε την επιθυμία του να διευθετηθεί το ζήτημα. Η μη διευθέτηση του θα αποτελέσει κριτήριο στην αξιολόγηση της κυβέρνησης της Αλβανίας για την ενταξιακή της πορεία. Η στάση της Αλβανικής Κυβέρνησης σε έναν εκλεγμένο δήμαρχο δεν είναι είναι εχθρική μόνο στην ελληνική μειονότητα αλλά και στην ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτό δείχνει το αντίθετο.

Σχετικά Άρθρα