Αποστολάκη: Τέσσερα χρόνια τι έκανε η Κυβέρνηση για το ΕΚΑΒ;

 Αποστολάκη: Τέσσερα χρόνια τι έκανε η Κυβέρνηση για το ΕΚΑΒ;

«Βολές» της Μιλένας Αποστολάκη κατά της κυβέρνησης για το ΕΚΑΒ και τις μεταρρυθμίσεις που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.«Στις πρόσφατες εκλογές ηττήθηκε η ρηχή αντεπίθεση, το όχι σε όλα, οι διχαστικές ακρότητες. Δεν ηττήθηκε όμως το αίτημα και η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν ηττήθηκε η απαίτηση για κράτος δικαίου όπως αυτό εκφράζει τη σχέση του κράτους δηλαδή της κρατικής εξουσίας με το δίκαιο στην ιστορική εξέλιξη της κοινωνίας», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Δεν ηττήθηκε η απαίτηση για κοινωνικό κράτος, το οποίο συνιστά την ιστορική απάντηση στις δομές του κράτους δικαίου με όρους αναδιανομής δηλαδή με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το κοινωνικό κράτος συνιστά παρέμβαση δικαιοσύνης την οποία καθιστούν αναγκαία οι ανεπάρκειες και η κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Οι εκτεταμένοι μηχανισμοί υγείας και πρόνοιας είναι μοχλοί αναδιανομής που απαιτεί πολιτική παρέμβαση σε υφιστάμενες σχέσεις ισχύος».

Στη συνέχεια τόνισε: «Στον τομέα της υγείας η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής έχει ομολογηθεί. Την ευθύνη αναδέχθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν προεκλογικά έθετε την υγεία ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης του συνομολογώντας την οδυνηρή για τους πολίτες πραγματικότητα. Ποιος εμπόδισε τους Υπουργούς Υγείας της απελθούσας κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια τα κάνουν όσα όφειλαν;

Έχουμε ΠΝΠ για να αντιμετωπιστεί προσωρινά το θέμα των οδηγών των ασθενοφόρων. Ποιος την εμπόδισε τέσσερα ολόκληρα χρόνια να το αντιμετωπίσει οριστικά με τυπικό νόμο και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Υπάρχει σήμερα πιο εκκωφαντική ομολογία αποτυχίας από την επιστράτευση οδηγών οχημάτων των ενόπλων δυνάμεων και της πυροσβεστικής; Στις 28/8/2018 η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση της έθετε το ζήτημα των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ και σας καλούσε να πάρετε άμεσα μέτρα. Γιατί 4 χρόνια αδιαφορήσατε και σήμερα ανακοινώνετε ότι εξασφαλίσατε 199 οδηγούς ασθενοφόρων οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο διασώστη του ΕΚΑΒ; Πόση αξιοπιστία μπορεί κανείς να αναζητήσει στις εξαγγελίες των προγραμματικών δηλώσεων για την υγεία και στον μπλε φάκελο που παραδόθηκε στον Υπουργό Υγείας.

Οδηγήσατε το ΕΣΥ στην χρεωκοπία και ολοκληρώνετε με σταθερά βήματα την στήριξη με δημόσιο χρήμα των ιδιωτικών κεφαλαίων που έχουν επενδυθεί στο χώρο της υγείας. Ισχυρίζεστε ότι αντιμετωπίσατε το πρόβλημα των ράντζων μεταφέροντας τα σε ιδιωτικές κλινικές τις οποίες χρηματοδοτείτε με δημόσιο χρήμα. Αυτό που βαφτίζετε συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα, είναι η στήριξη με κρατικό χρήμα σε ιδιωτικά κεφάλαια στο χώρο της υγείας, αντί το χρήμα αυτό να αιμοδοτήσει και να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης γιατί έχουμε πολιτική και ιδεολογική διαφωνία με τον πυρήνα τους. Εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της κεντροαριστεράς θα ασκήσουμε αντιπολίτευση εκπροσωπώντας την δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα τους μη προνομιούχους, γιατί δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία και αυτό είναι κάτι που επιλέγετε να προσπερνάτε.

Βασικό στοιχείο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσουμε θα είναι η πολιτική αξιοπιστία, η οποία αποτελεί προϋπόθεση και κριτήριο επιτέλεσης της ιστορικής λειτουργίας του Συντάγματος. Πολιτική αξιοπιστία που γεννά εμπιστοσύνη μέσα από την πολιτική και θεσμική πράξη. Πολιτική αξιοπιστία που βασίζεται στην θεμελίωση και όχι την κατεδάφιση και τον διχασμό. Και είναι αυτή η θεμελίωση που θα γεννήσει ελπίδα και θα παράξει την νομιμοποιητική συναίνεση για να καταστούν οι εναλλακτικές προτάσεις μας επιλογή της ελληνικής κοινωνίας.

Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πάθος, με αίσθημα ευθύνης και μέτρο έτσι ακριβώς όπως ο Max Weber περιέγραψε τις αρετές εκείνων των πολιτικών που πρέπει να τους επιτραπεί να βάλουν το χέρι τους στον τροχό της ιστορίας».

Σχετικά Άρθρα