Υπαρκτός ο κίνδυνος παραγραφής για την τραγωδία στο Μάτι

 Υπαρκτός ο κίνδυνος παραγραφής για την τραγωδία στο Μάτι

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται στις 23 Ιουλίου από την τραγωδία στο Μάτι και ακόμη δεν είμαστε σε θέση να μετρήσουμε το χρόνο που χρειάζεται για την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης για όσους η δικαιοσύνη κρίνει ενόχους. 

Η κλεψύδρα της παραγραφής έχει, ήδη, αρχίσει να μετρά αντίστροφα και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις 24 Ιουλίου ημερομηνία ορόσημο για τη συνέχιση της διαδικασίας, η οποία έχει «παγώσει» μετά την εκλογή της Ρένας Δούρου, η οποία είναι μεταξύ των 21 κατηγορουμένων για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης.

Η άρση της βουλευτικής ασυλίας της είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεπεραστεί το δικονομικό κώλυμα που προέκυψε και να προχωρήσει κανονικά η δίκη. Η απόφαση για διακοπή, προκειμένου να αποσταλεί το σχετικό αίτημα στη Βουλή με βάση το Σύνταγμα, ήταν μονόδρομος για το δικαστήριο αν και προστίθεται ένα ακόμη εμπόδιο στην εξέλιξη της δίκης.

Η νέα δικάσιμος, στις 24 Ιουλίου 2023, συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο συμπλήρωσης των πέντε ετών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και υπογραμμίζει πως ακόμη οι συγγενείς των θυμάτων περιμένουν δικαίωση για τους δικούς τους ανθρώπους.

Οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας εδώ και περίπου οκτώ μήνες δίνουν «μάχη» με το χρόνο καθώς από την πρώτη στιγμή γνώριζαν ότι πάνω από τη δίκη πλανάται το «φάντασμα» της παραγραφής. Η διαδικασία βρίσκεται λίγο πριν την ολοκλήρωση της εξέτασης των μαρτύρων κατηγορητηρίου, οι οποίοι φτάνουν τους 230.

Ωστόσο, πρόκειται για μια πολυπρόσωπη δίκη με πολλούς παράγοντες. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο οι δικηγόροι που παρίστανται ξεπερνούν τους 50. Νομικοί εκτιμούν πως δεν αποκλείεται η απόφαση να εκδοθεί στην αρχή του νέου έτους, δηλαδή σχεδόν έξι χρόνια μετά την τραγωδία.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι με βάση τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος , με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι κατηγορούμενοι, είναι ορατή η παραγραφή η οποία επέρχεται το καλοκαίρι του 2026. Η δίκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022, αφού είχαν συμπληρωθεί τέσσερα και πλέον χρόνια από την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς. Οι προθεσμίες είναι πολύ «στενές» με αποτέλεσμα να διατυπώνονται ανησυχίες μην τυχόν και η παραγραφή επέλθει πριν η δικαιοσύνη ολοκληρώσει το έργο της.

Μέχρι το 2026 θα πρέπει να έχει καθαρογραφεί το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, να έχει προσδιοριστεί η δίκη σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Εφετείου και να έχει ανευρεθεί κατάλληλη και διαθέσιμη αίθουσα για τη διεξαγωγή της. Το Εφετείο πρέπει να κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς αφού ,όπως εκτιμάται , η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στον Άρειο Πάγο.

Την ίδια «δικονομική διαδρομή» αναμένεται να ακολουθήσει και η δίκη των κατηγορουμένων για σωματικές βλάβες που αφορούν στους εγκαυματίες, οι οποίοι δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό κατάλογο των θυμάτων.

Πηγή: newsbeast.gr

Σχετικά Άρθρα