ΕΚΑΒ: Δύο νέοι θάνατοι ασθενών, ενώ περίμεναν ασθενοφόρο – Καταγγελίες στη Λέσβο και στην Εύβοια

 ΕΚΑΒ: Δύο νέοι θάνατοι ασθενών, ενώ περίμεναν ασθενοφόρο – Καταγγελίες στη Λέσβο και στην Εύβοια

Δύο ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στη Λέσβο και την Εύβοια, ενώ περίμεναν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Όπως μετέδωσε το evima.gr, ένας 76χρονος άνδρας πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης (5/7) στο Μαντούδι Ευβοίας, καθώς το ασθενοφόρο καθυστέρησε χαρακτηριστικά, και αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν με δικό τους όχημα. Δυστυχώς, ο 76χρονος κατέληξε στον δρόμο.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια του 76χρονου ανέφερε πως κάλεσε ασθενοφόρο, όμως στη δεύτερη κλήση που έγινε στο ΕΚΑΒ τους ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε διαθέσιμος οδηγός για το ασθενοφόρο.Μάλιστα, τους γνωστοποιήθηκε πως δεν μπορούσαν να πάνε τον ασθενή στο Κέντρο Υγείας της περιοχής, καθώς θα έπρεπε να περιμένουν το ασθενοφόρο από τη Χαλκίδα που θα έκανε μια ώρα.

Έτσι οι συγγενείς μετέφεραν τον 76χρονο με δικό τους όχημα στο Κέντρο Υγείας με αγροτικό αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, καθώς στο δρόμο κατέληξε.

Κατέληξε ηλικιωμένη στη Λέσβο περιμένοντας το ΕΚΑΒ

Το δεύτερο τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Λέσβο, όπου μία ηλικιωμένη γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία του Γαβαθά και χρειάστηκε να περιμένει πολλή ώρα για να έρθει το ασθενοφόρο από την Καλλονή. Όταν διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Αντίσσας διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος, Μιχάλης Ρούσσης, εφημέρευε στο Κέντρο Υγείας Άντισσας εκείνη την ώρα, δήλωσε πως το ΕΚΑΒ του νησιού έπρεπε να ανταποκριθεί σε τρία περιστατικά ταυτόχρονα, μεταξύ αυτών και σε έναν πνιγμό, και μιλώντας “Στο Νησί”, ανέφερε,

“Το πιο σοβαρό περιστατικό ήταν εκείνο στην παραλία του Γαβαθά όπου μια γυναίκα βγήκε από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις της. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την έφερε στο Κέντρο Υγείας μετά από πολύ ώρα και ήταν νεκρή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα είχε σωθεί σε περίπτωση που πήγαινε στην παραλία το δικό μας ασθενοφόρο νωρίτερα αν είχαμε οδηγό βάρδιας. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούσαμε το πρωτόκολλο που προβλέπει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε περιστατικά πνιγμού τουλάχιστον για μισή ώρα.

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε ένα άτομο με επιληψία που έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και το τρίτο περιστατικό για το οποίο κλήθηκε το ΕΚΑΒ ήταν σοβαρό περιστατικό ηλικιωμένου με κορονοϊό”.

Ο κ. Ρούσσης αναφερόμενος στις ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Άντισσας σημειώνει ότι οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί είναι ρώσικη ρουλέτα.

“Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη βάρδια σου. Αν θα έχεις ένα ή δύο σοβαρά περιστατικά, αν θα έχεις τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό. Δυστυχώς έτσι όπως έχει η κατάσταση μένουν 9-10 κενές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων ακάλυπτες το μήνα και σε περίπτωση ανάγκης το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έρχεται σε 2 ώρες από Μυτιλήνη και σε 1,5 ώρα αν βρίσκεται Καλλονή.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες χρειαζόμαστε όχι μία αλλά δύο βάρδιες σε οδηγούς ασθενοφόρων διότι η κίνηση είναι αυξημένη και συμβαίνουν πολλά έκτακτα περιστατικά”, τόνισε.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ρούσσης η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Άντισσας εξαιτίας των ελλείψεων είναι πολύ δύσκολη.

Το Σαββατοκύριακο που είχα πάλι εφημερία είχαμε πολλά περιστατικά και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ κλήθηκε αρκετές φορές. Το βράδυ δε, δεν υπάρχει ούτε νοσηλευτής να στηρίξει την υπηρεσία ούτε άτομο για τα εργαστήρια.

Αν χρειαστεί να βγει έξω ο αγροτικός γιατρός σε περιστατικό, τότε μένω μόνος με το φύλακα. Αυτές είναι οι συνθήκες στο Κέντρο Υγείας Άντισσας και όσο και αν θέλει κανείς να βοηθήσει και να στηρίξει μια κατάσταση ειναι πολύ δύσκολο”.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα