Κρας τεστ ενότητας η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Οι οδύνες της επόμενης μέρας, οι φιλοδοξίες και τα καρφιά για τα “καβαλικέματα”

 Κρας τεστ ενότητας η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Οι οδύνες της επόμενης μέρας, οι φιλοδοξίες και τα καρφιά για τα “καβαλικέματα”

Το όχι βιαστικά αλλά γρήγορα που επέλεξε η Πολιτική Γραμματεία δεν ήταν η αποτύπωση της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στον παλιό του γνώριμο εαυτό των εσωτερικών διευθετήσεων. Ο κίνδυνος της διάσπασης είναι ορατός καθώς κανείς δεν μπορεί να στηρίξει με θέρμη την επιλογή για ταχείες διαδικασίες μετάβασης στη μετά Τσίπρα εποχή. Η Κεντρική Επιτροπή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο εξελίσσεται σε crash test για το ΣΥΡΙΖΑ.

Οι οδύνες συνεχίζονται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η ανάγκη για φυγή προς τα μπρος ίσως και να κρατά το κόμμα στάσιμο στην ίδια κατάσταση στην οποία το άφησε ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς όμως τη συγκολλητική ουσία των εκ διαμέτρου αντίθετων πολιτικών που σπαράσσονται τέσσερα χρόνια τώρα στο εσωτερικό.

Η βίαιη ενηλικίωση έχει δρόμο ακόμη μπροστά της ωστόσο ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί μέχρι τώρα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει και την ενότητα.

Είναι σαφές ότι μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο στην ανάγκη των στελεχών να δείξουν ότι μπορούν να υπάρξουν και μετά τον Αλέξη Τσίπρα ωστόσο ήδη έχουν αρχίσει τα εκδηλώνονται τα πρόδρομα συμπτώματα της πάλης των τάσεων για την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το καράβι.

  • Ομπρέλα και ΠΑΣΟΚογενείς βρίσκονται ένα βήμα πριν τη ρήξη με τα πυρά Σπίρτζη κατά Τσακαλώτου και Αχτσιόγλου να εκδηλώνονται σε μια φάση που οι προεδρικοί αδυνατούν να καταλήξουν σε υποψήφιο και ο Διονύσης Τεμπονέρας της ΡΕΝΕ της διεύρυνσης αποσύρεται από τη κούρσα.

Πλανάται ο φόβος της διάσπασης

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και όσοι συντάχθηκαν με τη συμβιβαστική – συνθετική πρόταση της Ράνιας Σβίγκου δε σημαίνει ότι συμφωνούσαν κιόλας με τον οδικό χάρτη. Αυτός ο συμβιβασμός ωστόσο σε επίπεδο μελών και ψηφοφόρων έχει αρχίσει ήδη να μοιάζει με παζάρι και όχι με ουσιαστική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαλόγου.

Και μόνο το γεγονός ότι πλειοψηφικά επιλέγονται οι fast track διαδικασίες ακόμη και από τους πρώην οπαδούς των απολογιστικών Συνεδρίων, όπως ήταν η Ομπρέλα, δείχνει ότι ο φόβος για διάσπαση είναι περισσότερο από ορατός. Η φράση της Όλγας Γεροβασίλη «να αντιστοιχίσουν ο καθένας το μπόι τους με τη σκιά τους» είναι δηλωτική της κατάστασης που επικρατεί για τον έλεγχο στο κόμμα.

  • Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια στον Πειραιά Γεωργία Γεννιά δε μάσησε τα λόγια προαναγγέλλοντας την αποχώρησή της από το κόμμα. Μίλησε για καβαλημένα καλάμια μη εξαιρώντας καμία τάση και κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος από τα πυρά της.

«Ελιτίστικες μαζώξεις με στόχο να μοιράσουν θέσεις και όχι να δώσουν λύσεις στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί» γράφει η κα Γεννιά για να καλέσει τα κορυφαία στελέχη «ξεκαβαλικέψτε!».

Η κούρσα διαδοχής

Στην κούρσα διαδοχής πάντως το τοπίο μετά την οριστική αποχώρηση Τεμπονέρα από την ομάδα της ΡΕΝΕ δεν ξεκαθάρισε το τοπίο.

  • Κάποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο στην ΚΕ οπου και θα πρέπει να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες να υπάρξουν μικρές ή μεγάλες ανατροπές στον σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να είναι μια από τις δυσκολότερες συνεδριάσεις του οργάνου τα τελευταία πολλά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έφη Αχτσιόγλου δείχνει η μόνη έτοιμη να κατεβάσει πλατφόρμα και ήδη παρασκηνιακά γίνονται κινήσεις για δημιουργία και αντίστοιχου μηχανισμού με γνωστά ονόματα και εργαλεία επικοινωνίας για τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Ο Παύλος Πολάκης καραδοκεί να ανακάμψει στο κόμμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι στον προθάλαμο μέχρι να δώσει το στίγμα του το φαβορί της κούρσας. 

Σχετικά Άρθρα