Θρίλερ στα στενά του Ορμούζ – Το Ιράν άνοιξε πυρ σε ελληνόκτητο πλοίο – Αμερικανική παρέμβαση

 Θρίλερ στα στενά του Ορμούζ – Το Ιράν άνοιξε πυρ σε ελληνόκτητο πλοίο – Αμερικανική παρέμβαση

Ένα από τα δύο περιστατικά αφορούσε το Richmond Voyager, πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου, κατασκευής 2018. Το Richmond Voyager ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία των νήσων «Μπαχάμες» ενώ είναι ελληνικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ένα πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έριξε πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης προσπάθειας κατάληψης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού Τίμοθι Χόκινς. Και τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ Ιράν και Ομάν.

  • Οι επιβάτες και το φορτίο του Richmond Voyager δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό, με το τάνκερ να συνεχίζει να πλέει προς τον προορισμό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία. Το δεξαμενόπλοιο αύξησε την ταχύτητλα του από 12,4 κόμβους σε 14,8 κόμβους και άλλαξε κατεύθυνση κατά 93 μοίρες προς τα δεξιά.

«Πυροβολισμοί έπεσαν στο εμπορικό σκάφος. Αύξησε απότομα ταχύτητα και προσάρμοσε την πορεία του», ανέφερε η Ambrey.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ παρενέβη για να αποτρέψει την κατάσχεση δύο εμπορικών δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Ο οργανισμός αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου Maritime Trade Operations (UKMTO) ανέφερε ότι το περιστατικό σημειώθηκε 28 ναυτικά μίλια (52 χλμ.) βορειοανατολικά του Μουσκάτ στο Ομάν.

Από το 2019, έχει σημειωθεί μια σειρά από επιθέσεις κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

  • Τον περασμένο μήνα οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσαν να βοηθήσουν ένα ελληνικό bulker που «παρενοχλήθηκε» από ιρανικά πλοία.

Περίπου το 1/5 της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, σημείο μεταξύ Ιράν και Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων Refinitiv δείχνουν ότι το Richmond Voyager είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ras Tannoura στην ανατολική Σαουδική Αραβία πριν το περιστατικό στον Κόλπο.

  • Η Chevron επιβεβαίωσε το περιστατικό στο TradeWinds: «Η Chevron γνωρίζει την κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν που αφορά το Richmond Voyager» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει απώλεια ζωής, τραυματισμός ή απώλεια περιορισμού». «Το σκάφος λειτουργεί κανονικά. Η ασφάλεια του πληρώματος μας είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση.

Σχετικά Άρθρα