Βουλή 5+3;- Ένα πρώτο δείγμα γραφής…

 Βουλή 5+3;- Ένα πρώτο δείγμα γραφής…

Καλή είδηση πρέπει τελικά να θεωρείται η συντονισμένη στάση του δημοκρατικού πολιτικού προσωπικού στις ψηφοφορίες για το Προεδρείο της Βουλής, με αποτέλεσμα Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας να μην εκλέξουν αντιπρόεδρο, καθώς κανένα από τα «παλιά» κόμματα δεν υποστήριξε τους υποψηφίους τους -αντιθέτως, υπερψηφίστηκαν με εντυπωσιακή ομοφωνία όλοι οι δικοί τους υποψήφιοι. Απευθυνόμενος στο σώμα, ο επανεκλεγείς -με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ- Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, είπε: «Κανείς να μην καταδεχτεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους».

Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση λειτούργησαν με αξιοσημείωτη σύμπνοια ως προς το θέμα αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί το ίδιο να συμβεί και με την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής ως προς το “υπερπρονόμιο” της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ως πρώην πρόεδρος (Φεβρουάριος-Οκτώβριος 2015) έχει την δυνατότητα να παρεμβαίνει με διπλη΄ιδιότητα (πρ.πρόεδρος Βουλής και πρόεδρος κόμματος), συχνότερα απ΄ ότι όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Τα 5 κόμματα, λοιπόν, έδειξαν σημάδια πρόθεσης συνεννόησης έναντι των άλλων τριών. Κάποιοι, βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενστάσεις (όχι οι κοινοβουλευτικοί) για την ψήφιση του Κωνσταντίνου Τασούλα ως προέδρου της Βουλής. Ήθελαν ένταση με το καλημέρα, αγνοώντας αφενός πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτατα πληγωμένος μετά την εκλογική συντριβή και αναζητεί ταυτότητα, και αφετέρου πως και το 2019 υπερψήφισε πάλι τον κ. Τασούλα. Άσκοπες μάχες, άσκοποι καβγάδες, θα πείτε, είναι ενδεικτικό, όμως, πως η κριτική (κυρίως από λογαριασμούς προσκειμένων στον ΣΥΡΙΖΑ στα social media) δείχνει πως υπάρχει υπέδαφος που θέλει αντιπολιτευτικό ακτιβισμό. Δεν έπιασαν το μήνυμα…

Όπως είναι σήμερα οι συσχετισμοί, θα απαιτείται η συμφωνία τουλάχιστον τριών κομμάτων για να λάβει αποφάσεις η Διάσκεψη των Προέδρων με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται για μια σειρά σημαντικά ζητήματα. Αυτό αλλάζει αν προστεθεί ένα ακόμα μέλος στην ομάδα της ΝΔ, ώστε να έχει 14 και το σύνολο των μελών της Διάσκεψης αυξηθεί στα 27 -θα αρκεί η συμφωνία ενός ακόμη κόμματος με δύο μέλη για να σχηματιστεί η πλειοψηφία των 3/5. Όπερ αναμένεται να γίνει.

Σχετικά Άρθρα