Αύξηση δανείων, μικρότερα επιτόκια ζήτησαν Χατζηδάκης – Στουρνάρας από τις Τράπεζες- Συναντήσεις του Υπ. Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους

 Αύξηση δανείων, μικρότερα επιτόκια ζήτησαν Χατζηδάκης – Στουρνάρας από τις Τράπεζες- Συναντήσεις του Υπ. Οικονομικών με τους κοινωνικούς εταίρους

Μετά τη συνάντηση του νέου Υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδλακη με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα από την οποία προέκυψαν μια σειρά από ειδήσεις, ο κ. Χατζηδάκης σήμερα Τετάρτη θα έχει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στις συναντήσεις συμμετέχουν ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και οι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς. 

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των συναντήσεων για σήμερα Τετάρτη έχει ως εξής:

  • 11:00 Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ)
  • 13:00 Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
  • 16:00 Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας
  • (ΓΣΕΒΕΕ)
  • 18:00 Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

Τι ζήτησαν Χατζηδάκης – Στουρνάρας

Στη χθεσινή συνάντηση Χατζηδάκη με Στουρνάρα στο επίκεντρο βρέθηκε η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ως εκ τούτου τόσο ο Υπουργός Οικονομίας όσο και ο Διοικητής της ΤτΕ συμφώνησαν στην ανάγκη αύξησης της καθαρής πιστωτικής επέκτασης από το τραπεζικό σύστημα, με νέες εκταμιεύσεις δανείων και φθηνότερα επιτόκια για τους δανειολήπτες και υψηλότερα για τους καταθέτες.

Μάλιστα ο διοικητής της ΤτΕ βρήκε μια ακόμη ευκαιρία να επισημάνει στον υπουργό την ανάγκη αποτελεσματικής και ταχείας αξιοποίησης των πόρων αυτών για την τόνωση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τον περιορισμό του επενδυτικού κενού της χώρας.

Το θέμα του Ηρακλή βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης του Υπουργού με τον Διοικητή για δύο λόγους:

Υπάρχει ένα σημαντικό υπόλοιπο κόκκινων δανείων από τις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για το Frontier II της Εθνικής Τράπεζας. λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ , το Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ και το πακέτο Solar που φθάνει τα 1,5 δισ. ευρώ και αφορά και τις τέσσερις συστιμικές τράπεζες. Για το υπόλοιπο αυτό ενώ έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και ελήφθησαν όλες οι εγκρίσεις από το εξωτερικό δεν προχώρησε παρά το γεγονός πως τα προβλήματα που υπήρχαν με τον εθνικό προϋπολογισμό ξεπεράστηκαν. Οι συγκεκριμένες τιτλοποιήσεις ήταν να μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή» αλλά κόλλησαν εξαιτίας του θέματος των κρατικών εγγυήσεων που αποφάσισε να επαναφέρει προς εξέταση η Eurostat. Παράλληλα η εκλογική αναμέτρηση πήγε πίσω κάποια πράγματα μεταξύ των οποίων και αυτό.

  • Ο Διοικητής της ΤτΕ έχει ήδη ταχθεί υπέρ της άποψη να δημιουργηθεί ένας Ηρακλής ΙΙΙ ο οποίος θα συμπεριλάβει και τα σημαντικά αυξημένα κόκκινα δάνεια των μη συστημικών τραπεζών όπως η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια, το ύψος των οποίων υπερβαίνει το 60% επί του χαρτοφυλακίου τους.

Σημειώνεται ότι τα θέματα αυτά σε συνδυασμό με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα αποτελέσουν το χαρτοφυλάκιο του νέου γενικού γραμματέα πιστωτικών θεμάτων το όνομα του οποίου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Έχοντας προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το ζήτημα της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες, το θέμα τέθηκε, όπως ήταν φυσικό και χθες. Συγκεκριμένα τέθηκε ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα καθώς το ΤΧΣ έχει ήδη ενεργοποιήσει την υλοποίηση διαγωνισμών πρόσληψης συμβούλων οικονομικών και νομικών για την πώληση της συμμετοχής του ακόμη και μέσα στο μήνα.

  • Σημειώνεται πως η Eurobank λόγω της μικρής συμμετοχής του Ταμείου θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα βρεθεί εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα αν και, ακόμη και στην περίπτωση της Eurobank θα διενεργηθεί διαγωνισμός κι ας έχει αυτός τυπικό χαρακτήρα.

Το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ ελέγχει στην παρούσα φάση, το 40,39% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Alpha Bank και 1,4% στη Eurobank.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων καθώς σε κάθέ περίπτωση τα αυξημένα επιτόκια αποτελούν έναν αυξημένο κίνδυνο για τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων παρά το γεγονός πως τούτο δεν έχει ακόμη φανεί στις τράπεζες. Βέβαια μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα αυξημένα επιτόκια επιτρέπουν στις τράπεζες να έχουν κέρδη και να αντιμετωπίζουν την αναβαλλόμενη φορολογία αλλά δεν βοηθούν σε κάθε περίπτωση την πιστωτική επέκταση.

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι τράπεζες όσον αφορά στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων, με την ψαλίδα να μεγαλώνει το τελευταίο 12μηνο διαρκώς, θέμα που θα τεθεί σύντομα επί τάπητος και στη συνάντηση που έχει ο Υπουργός Οικονομικών με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά για τα ζητήματα που άπτονται του τραπεζικού κλάδου.

Σχετικά Άρθρα