Πρώτο κρίσιμο πολιτικό “κρας τεστ” στη μετά Τσίπρα εποχή – Το μήνυμα Φάμελλου και ο οδικός χάρτης

 Πρώτο κρίσιμο πολιτικό “κρας τεστ” στη μετά Τσίπρα εποχή – Το μήνυμα Φάμελλου και ο οδικός χάρτης

Πρώτος κρίσιμος σταθμός στη μετά Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Στο πρώτο του μήνυμα μετά την εκλογή του ως πρόεδρος της Κ.Ο. ο Σ. Φάμελλος  έστειλε μήνυμα ενότητας αλλά και εγρήγορσης.

«Μαζί με τα υπόλοιπα στελέχη του προεδρείου της Κ.Ο., με συντροφικότητα και δημοκρατία, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας αλλά και στην ευθύνη που έχουμε έναντι των μελών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και έναντι της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε στην δήλωσή του.

Και συνέχισε:

  • «Θα συνεισφέρουμε παράλληλα, στην ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που είναι αναγκαία, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας που βάλλονται από την πολιτική που εφάρμοσε την προηγούμενη τετραετία και θα συνεχίσει να εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αλλά και για να διαμορφώσει την προοδευτική διέξοδο που χρειάζεται και αξίζει η Ελλάδα».

Αναφορά όμως έκανε και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή μετά την ανακοίνωση της παραίτησης απ’ το τιμόνι του κόμματος.

  • «Η οδυνηρή για όλες και όλους μας αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε, για ακόμη μια φορά, το πολιτικό του μέγεθος αλλά και τη δυνατότητά του να προχωρά σε πολιτικές τομές. Μάς καλεί να συνεισφέρουμε όλοι και όλες στο επόμενο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που οφείλει να είναι νικηφόρο και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος θα είναι δίπλα μας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Πρώτη κίνηση πάντως του νέου μεταβατικού επικεφαλής της Κ.Ο. ήταν να διαμαρτυρηθεί για την χωροταξία στη Βουλή και την γειτνίαση με τους ακροδεξιούς Σπαρτιάτες. 

Έστειλε επιστολή στον Κωνσταντίνο Τασούλα προκειμένου να του ζητήσει να κάνει τις αναγκαίες αλλαγές επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσανατολίζεται να μην ψηφίσει για αντιπρόεδρο της Βουλής από τα ακροδεξιά κόμματα «Σπαρτιάτες» και «Νίκη», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα πως δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει την ακροδεξιά εκπροσώπηση στη Βουλή.

  • Πλέον υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Στα άμεσα θέματα της ατζέντας η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται να αναλάβει αντιπρόεδρος της Βουλής, γραμματέας της ΚΟ ο Διονύσης Καλαματιανός και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς και Θεοδώρα Τζάκρη.

Με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, στις 15 και 16 Ιουλίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπου και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του πρόεδρου. 

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι θα πραγματοποιηθεί ένα διαρκές συνέδριο (περί τα τέλη Αυγούστου) κι ένα έκτακτο (μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είτε στα τέλη Οκτώβρη είτε μέσα στον Νοέμβριο).

Η εκλογή νέας ηγεσίας αναμένεται να έχει γίνει έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν ακούγονται διάφορα ονόματα αλλά κανείς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Σχετικά Άρθρα