NATO: Πιέσεις στην Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία – “Μην υποτιμάτε την Ρωσία”

 NATO: Πιέσεις στην Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία – “Μην υποτιμάτε την Ρωσία”

Συνεχίζονται οι ευρωπαϊκές πιέσεις στην Τουρκία, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της και να δώσει το «ΟΚ» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα με τον Πολωνό ομόλογό του Μαριούζ Μπλάζτσακ, κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «σύντομα».

«Δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, η νέα κατάσταση που βιώνουμε, η κατάσταση της ασφάλειας μας αναγκάζει να μιλήσουμε ξανά για την αποτροπή και την αμυντική ικανότητα και είναι σημαντικό η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ σύντομα… η Τουρκία πρέπει να σταματήσει να αντιστέκεται», δήλωσε ο Πιστόριους.

Σημειώνεται πως η Σουηδία έχει μόνιμη εκπροσώπηση στο ΝΑΤΟ και θεωρείται στενός εταίρος της Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι η ένταξη της χώρας στον οργανισμό θα έπρεπε να είναι σχετικά απλή.

Όμως, η Τουρκία εμποδίζει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών είναι οι ισχυρισμοί ότι η Σουηδία επιτρέπει σε μέλη κουρδικών τρομοκρατικών ομάδων να δρουν στη χώρα.

Νωρίτερα φέτος, η Σουηδία άλλαξε τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της για να καταστήσει έγκλημα τη συμμετοχή σε αυτές τις ομάδες, ωστόσο αυτό δεν μοιάζει, για την ώρα, αρκετό ώστε να κάμψει την αντίσταση της Άγκυρας.

ΝΑΤΟ: «Ποτέ μην υποτιμάτε τη Ρωσία, απειλή και για τη Δύση»

Για νέες επιθετικές ενέργειες από τη Μόσχα σε βάρος του Κιέβου προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ, καταρτίζοντας στρατιωτικά σχέδια, και την ίδια στιγμή η Συμμαχία κρούει τον κώδωνα για όξυνση του κλίματος από το Κρεμλίνο σε βάρος της Δύσης με τον φόβο της χρήσης πυρηνικών όπλων να μην έχει απομακρυνθεί.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Άντμιραλ Ρομπ Μπάουερ, τόνισε ότι παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας πολεμά στην Ουκρανία, πιστεύει ότι το Κρεμλίνο αποτελεί απειλή και για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι Ρώσοι θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους κι έτσι καταρτίζουμε σχέδια με βάση το ρωσικό καθεστώς πριν από την εισβολή στην Ουκρανία» συμπλήρωσε.

«Η Ρωσία θα πάρει το μάθημά της και το ΝΑΤΟ θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη Μόσχα ως σοβαρή απειλή. Αυτό περιλαμβάνει τις θαλάσσιες και τις εναέριες ζώνες, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει σημαντικές δραστηριότητες, όπως άλλωστε και τα πυρηνικά» συμπλήρωσε δε.

«Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τους Ρώσους και τις δυνατότητές τους για αντεπίθεση, όπως έχει δείξει η ιστορία» τόνισε ο Μπάουερ.

Σημειώνεται ότι την επόμενη βδομάδα, την Τρίτη και την Τετάρτη, οι ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου και θα συζητήσουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πρέπει να βρισκόμαστε σε θέση ετοιμότητας» επισήμανε ο Μπάουερ εννοώντας ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα κληθούν να στείλουν ακόμη περισσότερο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα