ΔΟΕ: Προειδοποίηση για αύξηση τιμών ενέργειας τον χειμώνα – Δεν αποκλείει μπλακ άουτ στην Ευρώπη

 ΔΟΕ: Προειδοποίηση για αύξηση τιμών ενέργειας τον χειμώνα – Δεν αποκλείει μπλακ άουτ στην Ευρώπη

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) προειδοποίησε ότι οι τιμές της ενέργειας μπορεί να εκτοξευθούν και πάλι αυτόν τον χειμώνα, εξαναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών. Σύμφωνα με τον Fatih Birol, η ραγδαία εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας, σε συνδυασμό με έναν πιθανώς βαρύ χειμώνα, θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου και να οδηγήσουν στην άνοδο των τιμών στους λογαριασμούς των πολιτών.

Σε δηλώσεις του, που επικαλείται ο Guardian, υποστήριξε ότι ο οργανισμός «δεν μπορεί να αποκλείσει» άλλη μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, όπως συνέβη και την περσινή χρονιά.

«Στο σενάριο που η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζοντας πολλή ενέργεια από τις αγορές, και εμείς αντιμετωπίσουμε ένα βαρύ χειμώνα, ενδέχεται να δούμε ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές» πρόσθεσε.

Η οικονομία της Κίνας έχει ανακάμψει από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της Covid -ανεβάζοντας τη ζήτηση για προμήθειες φυσικού αερίου- ωστόσο οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν επιβράδυνση. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη σε τι βαθμό θα ανακάμψει η κινεζική οικονομία».

Σημειώνεται πως η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι, εγείροντας φόβους ότι θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ξεκινώντας μια τεράστια προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης στην γηραιά ήπειρο.

Σύμφωνα με τον Birol, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάνει «στρατηγικά λάθη», συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης για ενέργεια από τη Ρωσία, και η διεθνής πολιτική έχει «τα χέρια δεμένα» λόγω των βραχυπρόθεσμων εμπορικών αποφάσεων.

Οι χώρες επιχείρησαν να βελτιώσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό τους, εισάγοντας φυσικό αέριο από άλλες, και να αυξήσουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να περιορίσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Birol δήλωσε ότι «δεν θα απέκλειε τις διακοπές ρεύματος» αυτόν τον χειμώνα στο «πλαίσιο αυτού του παιχνιδιού».

Σχετικά Άρθρα