Ερντογάν: Δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να σωθούν οι μετανάστες

 Ερντογάν: Δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να σωθούν οι μετανάστες

Έμμεσες αιχμές κατά της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, άφησε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία, αναφέροντας πως «δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες για να σωθούν οι μετανάστες». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κάψιμο του Κορανίου στη Στοκχόλμη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υποχωρήσει στο θέμα Σουηδίας – ΝΑΤΟ, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του και κατηγόρησε την «αποικιοκρατική νοοτροπία» των Γάλλων για τα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στη χώρα.

«Η άνανδρη επίθεση στο Κοράνι στη Στοκχόλμη μας έχει εξοργίσει όλους, είναι ένα έγκλημα μίσους. Είναι αδύνατον αυτή η διαστροφή να είναι συμβατή με τις πιο βασικές ανθρώπινες αξίες, πόσο μάλλον με την ελευθερία της σκέψης. Είναι ακόμη πιο σοβαρό το γεγονός ότι αυτό το έγκλημα μίσους διαπράττεται υπό την προστασία της αστυνομίας. Όταν πρόκειται για τη δική τους ασφάλεια, αυτοί που δεν αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα και κανένα νόμο, ξαφνικά θυμούνται την ελευθερία της σκέψης όταν πρόκειται για τα ιερά και όσια των μουσουλμάνων.

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την αποτρόπαια ενέργεια που έλαβε χώρα μπροστά από το τζαμί στη Στοκχόλμη ως μεμονωμένο περιστατικό. Βλέπουμε αυτές τις επιθέσεις ως μια νέα εκδήλωση της ασθένειας της ισλαμοφοβίας που εξαπλώνεται σαν κακοήθης όγκος στη Δύση. Ο δυτικός κόσμος δεν λαμβάνει κανένα μέτρο στο θέμα αυτό. Ακόμα δεν έχει γίνει μάθημα από την τρομοκρατική ενέργεια κατά την οποία 51 μουσουλμάνοι μαρτύρησαν στη Νέα Ζηλανδία πριν από 4 χρόνια» είπε ο Τούρκος πρόεδρος για το περιστατικό της προηγούμενης εβδομάδας στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Και συνέχισε, κάνοντας αναφορά και στο ναυάγιο της Πύλου με έμμεσες αιχμές κατά της Ελλάδας και της ΕΕ: «Σήμερα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους μουσουλμάνους να ζήσουν ελεύθερα την πίστη τους. Οι ρατσιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους αλλά και τους Εβραίους, τους Αφρικανούς, τους Ρομά και τους μετανάστες. Το είδαμε για άλλη μια φορά στο ναυάγιο του πλοίου στην Πελοπόννησο που σκότωσε εκατοντάδες πρόσφυγες την προηγούμενη εβδομάδα. Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν καταβλήθηκε για να σωθούν οι άνθρωποι και ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, όσο οι 5 πλούσιοι που πήγαν να δουν τον Τιτανικό. Σύντομα ξεχάστηκε. Αυτά δεν είναι καθόλου ευχάριστα γεγονότα».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στη Γαλλία, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «μας απασχολούν τα γεγονότα αυτά. Είναι ένα σημάδι ότι η αποικιοκρατική, αλαζονική, απάνθρωπη νοοτροπία που βασίζεται στην υπεροχή του λευκού ανθρώπου εξακολουθεί να υπάρχει. Ειδικά σε χώρες γνωστές για το αποικιοκρατικό τους παρελθόν, ο πολιτισμικός ρατσισμός έχει μετατραπεί σε θεσμικό ρατσισμό. Στη ρίζα των γεγονότων που ξεκίνησαν στη Γαλλία βρίσκεται η κοινωνική αρχιτεκτονική που οικοδομήθηκε από αυτή τη νοοτροπία.

Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που είναι καταδικασμένοι να ζουν σε γκέτο και σε συνθήκες καταπίεσης, είναι μουσουλμάνοι. Η βία δυστυχώς γέννησε τη βία και πυροδότησε τα σημερινά γεγονότα. Φυσικά, δεν εγκρίνουμε την καταστροφή δημόσιας περιουσίας, το κάψιμο δρόμων και τη λεηλασία καταστημάτων. Οι διαμαρτυρίες στους δρόμους δεν μπορούν να αποτελέσουν νόμιμη μέθοδο διεκδίκησης δικαιωμάτων. Αλλά είναι σαφές ότι οι αρχές πρέπει να πάρουν ένα μάθημα από αυτή την κοινωνική έκρηξη». 

«Είναι επίσης σημαντικό ότι εκείνοι που μας έδωσαν ένα μάθημα αληθινής δημοκρατίας σε παρόμοιες περιπτώσεις στη χώρα μας, σήμερα σιωπούν. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας θα πάει εκεί και θα κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στους πολίτες μας που ζουν εκεί. Ελπίζουμε ότι τα επεισόδια θα τερματιστούν το συντομότερο δυνατό. Οι Τούρκοι είναι μεταξύ των τμημάτων που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα εχθρότητας προς το Ισλάμ» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία καταδικάζει σθεναρά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης, «καλώντας το Ισραήλ να ενεργήσει με κοινή λογική και να σταματήσει τέτοιες ενέργειες».

Επανερχόμενος στο θέμα της Σουηδίας και των πιέσεων που δέχεται η Άγκυρα να συναινέσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δεν έδειξε διάθεση να υποχωρήσει, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του. «Όλοι πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι η φιλία της Τουρκίας δεν μπορεί να κερδηθεί με το να δώσουμε χώρο στους τρομοκράτες και να τους παραχωρήσουμε πλατείες για να διαδηλώσουν. Οι προσδοκίες της χώρας μας και οι δεσμεύσεις που μας έχουν ανατεθεί είναι σαφείς. Είναι προφανές ότι όσοι νομίζουν πως μπορούν να πάρουν απόσταση με χτυπήματα κάτω από την μέση, δεν γνωρίζουν καλά ούτε εμάς ούτε το τουρκικό έθνος. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι δεν θα παραδοθούμε στην πολιτική της απειλής. Ως Τουρκία θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω μέχρι να επιτευχθούν αυτά που ζητάμε».

Σχετικά Άρθρα