Χρυσοχοϊδης: Τι αλλάζει σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

 Χρυσοχοϊδης: Τι αλλάζει σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Αλλαγές εξπρές αναμένεται να κάνειο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στόχος να ξεπεραστούν τα πρώτα προβλήματα που βλέπουν οι ασθενείς όταν επισκέπτονται τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο νέος υπουργός Υγείας άρχισε τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα νοσοκομεία προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι κατάσταση επικρατεί. Βέβαια δεν έχει αποκτήσει ακόμη πλήρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΣΥ, κάτι που φαίνεται ότι θα πάρει χρόνο.

Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr η γραμμή της κεντρικής κυβέρνησης είναι να γίνουν κάποιες άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία, ώστε να βελτιωθούν με έναν τρόπο οι συνθήκες για τους ασθενείς αλλά και η εικόνα που έχουν για το ΕΣΥ.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να δοθούν νέες οδηγίες στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων ώστε να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αμεσότητα και ταχύτητα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Γι’ αυτό άλλωστε και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην πρώτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με όλους του Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας, όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η βασική του οδηγία ήταν να είναι όλοι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο.

Με βάση τις οδηγίες αυτές τόσο οι Διοικητές όσο και οι Υποδιοικητές θα πρέπει να έχουν τον πλήρη έλεγχο στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ώστε οι ασθενείς να κατανέμονται στα αντίστοιχα τμήματα άμεσα χωρίς καθυστερήσεις.

Βέβαια το εγχείρημα αυτό δεν μοιάζει εύκολο καθώς στα ΤΕΠ επικρατεί συνήθως το αδιαχώρητο από περιστατικά που σπεύδουν για τις πρώτες βοήθειες, ενώ πολλά εξ αυτών ακόμη και σε ποσοστό άνω του 40% όπως έχουν δείξει έρευνες, θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Παρ αυτά θα επιχειρηθεί να γίνεται καλύτερη διαλογή των περιστατικών για να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα και στην αντιμετώπιση.

Τι αλλάζει στο ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά στο ΕΚΑΒ αναμένεται πολύ διοικητές νοσοκομείων να αξιοποιήσουν περαιτέρω τη ρύθμιση που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προβλέπει πως έχουν τη δυνατότητα να μισθώνουν ιδιωτικά ασθενοφόρα προκειμένου να μεταφέρουν ασθενείς που έχουν πάρει εξιτήριο, στα σπίτια τους.

Η συνεργασία αυτή αναμένεται να επεκταθεί το επόμενο διάστημα στα περισσότερα νοσοκομεία, καθώς στόχος είναι να μην απασχολούνται τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τα οποία θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και κυρίως στα επείγοντα περιστατικά. Αυτή είναι άλλωστε και η οδηγία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιταχύνει τους χρόνους εξυπηρέτησης των ασθενοφόρων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται – όπως λένε πληροφορίες του ethnos.gr – να ενθαρρύνει τους Διοικητές Νοσοκομείων να προχωρήσουν σε επέκταση της συνεργασίας αυτής προκειμένου να ανασάνει το ΕΚΑΒ.

Σχετικά Άρθρα