Στον εισαγγελέα οι εικόνες ντροπής με τον σερβιτόρο στη Ρόδο – Αντιδράσεις και παρεμβάσεις – Τι λέει ο ίδιος και ο ιδιοκτήτης του beach bar

 Στον εισαγγελέα οι εικόνες ντροπής με τον σερβιτόρο στη Ρόδο – Αντιδράσεις και παρεμβάσεις – Τι λέει ο ίδιος και ο ιδιοκτήτης του beach bar

Εικόνες ντροπής ήρθαν στη δημοσιότητα από beach bar στη Ρόδο, όπου, εργαζόμενοι αναγκάζονται σχεδόν να κολυμπούν για να παραδώσουν τις παραγγελίες. Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και παρεμβάσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Θανάσης Σταμούλης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρο Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος κλήθηκαν στον εισαγγελέα να καταθέσουν το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και αφορά το βίντεο με τον σερβιτόρο που μεταφέρει τις παραγγελίες σε πλατφόρμα που έχει στηθεί σε παραλία λίγο έξω από την πόλη της Ρόδου.

Θορυβημένος από τις εικόνες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές ο νέος υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε το ΣΕΠΕ για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι. Το οποίο ΣΕΠΕ λόγω των ρυθμίσεων της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει υποβαθμιστεί.

Πληροφορίες της ΕΡΤ Ν.Αιγαίου αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια ελέγχου που έκανε το τοπικό κλιμάκιο (ΣΕΠΕ) στην επιχείρηση όπου εργάζεται ο σερβιτόρος, δεν βρέθηκε κάτι παράνομο. Από την πλευρά του ο σερβιτόρος που εικονίζεται στο βίντεο απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του κλιμακίου, είπε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτού του είδους το σερβίρισμα που του αποφέρει φιλοδώρημα το οποίο φθάνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

«Είμαι επιχειρηματίας 27 χρόνια ποτέ δεν είχα καταγγελία όλοι ζητούν να έρθουν να δουλέψουν στα μαγαζιά μου. Είναι δυνατόν να κάνει κάτι τέτοιο με το ζόρι ο εργαζόμενος; 5 χρόνια είναι εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε αυτό για να πάρει τα τυχερά του. Το παιδί αυτό παίρνει 3.000 ευρώ τον μήνα και αν ο πελάτης τού έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει. Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελα να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου», είναι η απάντηση του ιδιοκτήτη του beach bar στο OPEN.

Όπως κατέληξε, «ήρθαν 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα. Όσο για τα τραπεζάκια, μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζόμενους αν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τούς είπαν πως το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει».

Παρέμβαση είχαμε και από τον υπουργό ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Με ανάρτησή του έκανε γνωστό ότι διέταξε έλεγχο από το Λιμενικό αναφορικά με τις πλωτές εγκαταστάσεις που έχει η επιχείρηση.

Για το θέμα έκανε δηλώσεις στο enikos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για εργασιακό μεσαίωνα και ακόμη και αν γνώριζε τη συγκεκριμένη πρακτική ο εργαζόμενος όταν πήγε να πιάσει δουλειά και να προσληφθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καθεστώς, ούτε και είναι φυσιολογικό όλο αυτό».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος, δήλωσε στο newit.gr «έχουμε γίνει Μύκονος Νο2 και δύο επιχειρηματίες ”λυμαίνουν” τα πάντα» σημειώνοντας παράλληλα ότι «έχει επέμβει ήδη ο εισαγγελέας και έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για να διερευνηθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές στο νησί».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας

Η εικόνα του εργαζόμενου στη Ρόδο να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα επιβεβαιώνει με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο την έκταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην χώρα και ειδικά στον τουρισμό.

Η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σε ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και σε συνθήκες εργασίας που προσβάλουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, η «άμεση παρέμβαση» του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα μοιάζει μπροστά στην γενική κατακραυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων διεκδικώντας καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επανασύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Τα δυο σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό σε Ρόδο και Χανιά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μόνο μια ”σταγόνα στον ωκεανό” της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο ”τουριστικό θαύμα”. Γι’ αυτό και οι ευαισθησίες του υπουργού Εργασίας, μετά την κατακραυγή, δεν πείθουν κανένα, από τη στιγμή που διατηρείται κι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα