Γαλλία: Κοσμοσυρροή στην κηδεία του 17χρονου Ναέλ – Ανέβαλε την επίσκεψη στη Γερμανία ο Μακρόν

 Γαλλία: Κοσμοσυρροή στην κηδεία του 17χρονου Ναέλ – Ανέβαλε την επίσκεψη στη Γερμανία ο Μακρόν

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς πραγματοποιείται η κηδεία του 17χρονου Ναέλ τη στιγμή που ο Μακρόν έκανε γνωστό πως αναβάλλει το ταξίδι του στη Γερμανία. “Ο αστυνομικός σημάδεψε το κεφάλι του Ναέλ” αναφέρει ο τρίτος επιβάτης που βρισκόταν στο αυτοκίνητο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η κηδεία του 17χρονου Ναέλ που έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού στη Γαλλία, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί στο τζαμί Ibn Badis στην γαλλική πόλη Ναντέρ.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η αίθουσα όπου πραγματοποιείται η κηδεία έχει κλείσει, καθώς δεν χωράει να μπει άλλος κόσμος ενώ άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν περικυκλώσει το τζαμί. Τουλάχιστον 200 άτομα προσεύχονται αυτή τη στιγμή στο δρόμο έξω από το τζαμί ενώ οι δημοτικές αρχές έχουν τοποθετήσει κίτρινες κορδέλες γύρω από το σημείο, για να ελέγχουν την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται και οι δυνάμεις της Αστυνομίας υπό τον φόβο νέων διαδηλώσεων.

Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι χτες, Παρασκευή (30/6), οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τέταρτη μέρα σε μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως στο Παρίσι, τη Λυών και τη Μασσαλία, με κεντρικό σύνθημα το “Tout le monde déteste la police” (“Όλοι μισούν την αστυνομία”).

Αναβάλλει την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που κατά τα άλλα φαίνεται να μην έχει καταλάβει το πρόβλημα της γαλλικής κοινωνίας και αναζητά την αιτία του νέου κύματος συγκρούσεων και διαδηλώσεων στα… video games, ανακοίνωσε σήμερα πως αναβάλλει την επίσκεψή του στη Γερμανία, που ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής (2/7).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας,

“Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Γερμανό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψής του στη Γερμανία”.

“Μείνε εκεί αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι” είπε ο αστυνομικός σύμφωνα με τον τρίτο επιβάτη

Τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά ο 17χρονος Ναέλ στη Γαλλία, δίνει ο τρίτος επιβάτης του αμαξιού στο οποίο επέβαινε και ο ανήλικος.

“Θα σου πω την ιστορία από το Α έως το Ω”. Τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Ναέλ ο τρίτος επιβάτης δημοσίευσε ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, το οποίο το BFMTV μπόρεσε να εξακριβώσει, “για να αποκαταστήσει την αλήθεια γιατί υπάρχουν πολλά ψεύτικα πράγματα που ανατρέπονται”.

Σύμφωνα με τον νεαρό, ο οποίος θα παραστεί σε κλήτευση της αστυνομίας τη Δευτέρα στο πλαίσιο της έρευνας, ο Ναέλ και οι δύο φίλοι του συναντήθηκαν την Τρίτη στις 08:10 με μια Mercedes που είχαν δανειστεί. «Αποφασίσαμε να κάνουμε μια βόλτα γύρω από τη Ναντέρ. Μετά από λίγα λεπτά, βρεθήκαμε στη λωρίδα του λεωφορείου στη λεωφόρο Joliot Curie. Οδηγούσαμε όταν είδα τους μοτοσικλετιστές της αστυνομίας που άρχισαν να μας ακολουθούν», εκμυστηρεύτηκε σε αυτό το βίντεο.

Καλεσμένος στο BFMTV την Τρίτη, ο Λορέντ Νουνιέζ, νομάρχης της αστυνομίας του Παρισιού, εξήγησε ότι η αστυνομία είχε προσπαθήσει για πρώτη φορά να ελέγξει το όχημα, “το οποίο δεν σταμάτησε”, αφού διέπραξε παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

“Αυτό το όχημα έκανε μια πρώτη άρνηση συμμόρφωσης, στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε στη ροή της κυκλοφορίας όπου έγινε νέα προσπάθεια ελέγχου από τους δύο αστυνομικούς”, διευκρίνισε ο Νουνιέζ.
Σύμφωνα με το απόσπασμα, αφού τους άναψε τα φώτα η αστυνομία και τους ζήτησε να σταματήσουν το όχημα, οι νεαροί το έκαναν.

Ο νεαρός θυμήθηκε ότι ένας πρώτος αστυνομικός ζήτησε από τον Ναέλ να κατεβάσει το παράθυρο. “Του είπε σβήσε τη μηχανή ή θα σε πυροβολήσω“.

Η ένταση συνεχίστηκε: “Από εκεί, ο πρώτος αστυνομικός που ήταν στο παράθυρο σημαδεύει τον Ναέλ με όπλο στον κρόταφο και λέει “μην κουνηθείς αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι”. Ο δεύτερος αστυνομικός λέει “πυροβολήστε τον”. Ο πρώτος αστυνομικός τον χτυπά με τον γκλοπ”.

Ο φίλος του Ναέλ δίνει μια εκδοχή που διαφέρει από αυτή που προτάθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με τον Νουνιέζ, “ο οδηγός, που είχε πρώτα σβήσει τον κινητήρα, επανεκκίνησε το όχημα και μετά έφυγε. Σε αυτό το πλαίσιο ο αστυνομικός χρησιμοποίησε το πυροβόλο όπλο του”.

“Ο δεύτερος αστυνομικός που ήταν στο ύψος του παρμπρίζ πυροβόλησε. Ξαφνικά, το πόδι του πάτησε το γκάζι. Τον είδα να πεθαίνει, έτρεμε. Χτυπήσαμε ένα φράγμα”, είπε.

Στη συνέχεια, ο νεαρός ομολόγησε ότι τράπηκε σε φυγή, σοκαρισμένος, φοβούμενος επίσης ότι θα γίνει στόχος των αστυνομικών πυρών. Στο όχημα συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ένας ακόμη ανήλικος.

Σχετικά Άρθρα