Γαλλία- εξέγερση: Η κυβέρνηση απειλεί με φυλάκιση τους γονείς των διαδηλωτών!- Νέα έκτακτα μέτρα από Μακρόν

 Γαλλία- εξέγερση: Η κυβέρνηση απειλεί με φυλάκιση τους γονείς των διαδηλωτών!- Νέα έκτακτα μέτρα από Μακρόν

Σε κατάσταση απόλυτου χάους οδεύει η Γαλλία, καθώς για 5η συνεχόμενη νύχτα οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε πεδίο μάχης και συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των εξαγριωμένων πολιτών.

Ο θάνατος του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης, αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ, καθώς οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο ήρθε να προστεθεί στη δεδομένη δυσαρέσκεια μετά το προεδρικό διάταγμα για την άνοδο στα ηλικιακά ορια συνταξιοδότησης, στην ακρίβεια που ροκανίζει το εισόδημα του μέσου Γάλλου και στη διεύρυνση των ανισοτήτων.

Οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μετατρέπονται για 5η νύχτα σε φρούρια και εμπόλεμες ζώνες, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, το βράδυ του Σαββάτου θα πατραταχθούν ξανά 45.000 αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων και τεθωρακισμένα της αστυνομίας σε όλες τις μεγάλες χώρες.

Στους δρόμους έχουν βγει χιλιάδες εξαγριωμένοι νεαροί – στην πλειοψηφία τους ανήλικοι – έχουν ξεχυθεί στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικό.

Παρίσι, Μασσαλία, Λυών, Ναντ και Ρουέν εκτυλίσσονται τα πλέον σοβαρά επεισόδια, με τον κύριο όγκο των διαδηλωτών να είναι μόλις 13 έως 15 ετών.

Ανήλικοι το 30% των συλληφθέντων – Ευθύνες στους γονείς

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι δήλωσε ότι “το 30% των συλληφθέντων είναι ανήλικοι” και έθεσε προ των ευθυνών τους τους γονείς των ανήλικων που συμμετέχουν στις ταραχές.

“Για όσους είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική εξουσία, απαιτούμε να κρατήσουν τα παιδιά τους. Και υπάρχει αδίκημα που ο Ποινικός Κώδικας τιμωρεί με φυλάκιση 2 ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που γονείς, με υπαιτιότητά τους, θέτουν σε κίνδυνο την εκπαίδευση και την ασφάλεια των παιδιών τους”.

Και πρόσθεσε: “Δεν είναι φυσιολογικό 13χρονα να λεηλατούν καταστήματα, κοσμηματοπωλεία, δημαρχεία, αστυνομικά τμήματα, δικαστήρια. Πρέπει να σταματήσει αυτό”.

Ο δήμος του Σεντ Ετιέν ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας για ασυνόδευτους ανήλικους από τις 19:00 του Σαββάτου έως τις 06:00 της επόμενης μέρας.

Η κηδεία του Ναέλ

Ο έφηβος Ναέλ, ο θάνατος του οποίου προκλήθηκε από τον πυροβολισμό ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου και προκάλεσε ταραχές στη Γαλλία, κηδεύτηκε σήμερα κοντά στο Παρίσι, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.

Η τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε “πολύ ήρεμα, με περισυλλογή και χωρίς παρεκτροπές”, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι παρέστησαν πολλοί νεαροί.

“Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ οικογενειακή”, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας.

Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Ναέλ στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

Η κηδεία είχε αρχίσει το πρωί στο νεκροφυλάκειο της Ναντέρ σε κλίμα μεγάλης έντασης μεταξύ ομάδων νέων και του Τύπου, την παρουσία του οποίου δεν επιθυμούσε η οικογένεια, παρατήρησαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι παρόντες στην κηδεία ζήτησαν να μην ληφθεί καμία φωτογραφία από την κηδεία για να προστατευθεί η ταυτότητα των νεαρών.

“Να αναπαυθεί η ψυχή του, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ήρθα να στηρίξω τη μητέρα, είχε μόνο αυτόν, η καημένη”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια κάτοικος της Ναντέρ, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά της.

Η νεκροφόρα έφυγε από το νεκροφυλάκειο το μεσημέρι για να πάει στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς της Ναντέρ για την επικήδεια τελετή.

Ο Ναέλ λάτρευε τη μουσική ραπ και τις μοτοσικλέτες. Τον είχε μεγαλώσει η μητέρα του στη Ναντέρ. Ήταν ο μονάκριβός της. Είχε εγκαταλείψει το σχολείο, εργαζόταν ως ντελιβεράς και είχε ξεκινήσει μια “πορεία ένταξης” στον σύλλογο Ovale Citoyen που συντροφεύει νέους μέσα από τον αθλητισμό. Ο Ναέλ είχε επίσης μια συνεργασία με τον σύλλογο ράγκμπι της Ναντέρ.

Το τραγικό γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ναέλ, ο οποίος είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη γιατί δεν συμμορφωνόταν.

Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει τον πυροβολισμό εξ επαφής από έναν αστυνομικό πάνω σε μοτοσικλέτα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν πει αρχικά οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε πολλές πόλεις και εργατικές συνοικίες της χώρας τέσσερις συνεχόμενες νύχτες.

Σε βάρος του 38χρονου αστυνομικού, δράστη του θανατηφόρου πυροβολισμού, απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο αστυνομικός προφυλακίστηκε την Πέμπτη.

Ο Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από αύριο, Κυριακή, το βράδυ και μέχρι την Τρίτη στη Γερμανία, αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.

«Ο γάλλος πρόεδος Μακρόν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό πρόεδρο Σταϊνμάγερ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία, κάτι που επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γαλλική προεδρία.

«Ο γερμανός πρόεδρος εκφράζει τη λύπη του για την αναβολή και την πλήρη κατανόησή του λόγω της κατάστασης» στη Γαλλία, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας.

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ «παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση στη Γαλλία. Ελπίζει πως η βία στους δρόμους θα σταματήσει σύντομα και πως η κοινωνική ειρήνη θα αποκατασταθεί», προστίθεται.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Στο Παρίσι, πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο επέμεινε στο γεγονός ότι γάλλοι και γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πολλές ευκαιρίες να συναντώνται προσθέτοντας ότι, επειδή μια επίσημη προεδρική επίσκεψη είναι μάλλον ένας τρόπος για γιορτασθεί η γαλλογερμανική φιλία, παρά ένα αυστηρά πολιτικό ραντεβού, η στιγμή δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να πραγματοποιηθεί.

Στα τέλη Μαρτίου είχε χρειαστεί να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σχετικά Άρθρα