EE: Συμφωνία με την Pfizer για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας

 EE: Συμφωνία με την Pfizer για το ενδεχόμενο νέας πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την Παρασκευή συμφωνία με τη Pfizer και άλλες φαρμακοβιομηχανίες για την προμήθεια εμβολίων σε περίπτωση νέας πανδημίας, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.Η συμφωνία αφορά εμβόλια διαφόρων τεχνολογιών –mRNA, πρωτεϊνικά, ιικού φορέα- και δεν συνδέεται με τα προηγούμενα συμβόλαια για την πανδημία Covid-19.

Στα τέλη Μαΐου, η Κομισιόν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις Pfizer και BioNtech για αναθεώρηση του προηγούμενου συμβολαίου τους. Με τη συμφωνία περιορίζονται οι ποσότητες εμβολίων Covid-19 που δεσμεύεται να αγοράσει η ΕΕ  και παρατείνεται το περιθώριο παράδοσης μέχρι το 2026.

Οι χώρες-μέλη θα πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος για κάθε δόση που ακυρώνεται, ανέφερε η πηγή, χωρίς όμως να διευκρινίσει το ποσό. Οι εταιρείες και η Κομισιόν αρνήθηκαν να δώσουν απάντηση.

Σε προσχέδιο διεθνούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά από κυβερνήσεις και φαρμακοβιομηχανίες να διαθέσουν το 20% των όποιων εμβολίων, διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών για τις ανάγκες των φτωχότερων χωρών, έτσι ώστε να αποτραπεί η επανάληψη της «καταστροφικής αποτυχίας» της πανδημίας Covid-19.

Σχετικά Άρθρα