Υστερούν οι ΗΠΑ στη θεραπεία της ηπατίτιδας C, σύμφωνα με το CDC

 Υστερούν οι ΗΠΑ στη θεραπεία της ηπατίτιδας C, σύμφωνα με το CDC

Το καθόλου φιλικό και ανθρωποκεντρικό εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ συχνά μπαίνει στο στόχαστρο κριτικής για την ελλιπή περίθαλψη προς τις ευάλωτες ομάδες και όσους έχουν χάσει τη δουλειά τους. Άλλη μία πρόσφατη παραδοχή των τρωτών του συστήματος έρχεται από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το οποίο ανακοίνωσε την Πέμπτη (29 Ιουνίου) ότι εκατομμύρια Αμερικανοί, που έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό της ηπατίτιδας C, εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς θεραπεία, παρά το γεγονός ότι συμπληρώθηκε μία δεκαετία, από την ύπαρξη της πρώτης διαθέσιμης αποτελεσματικής θεραπείας για τη νόσο.

Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα C.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως σήμερα υπάρχουν περισσότερες από μία ασφαλείς (χωρίς παρενέργειες), φιλικές για τον ασθενή (δεν είναι ενέσιμες, αλλά δισκία από του στόματος) και αποτελεσματικές θεραπείες για την ηπατίτιδα C, καθώς επιτυγχάνουν σε υψηλότατο ποσοστό (95%) «κάθαρση» από τον ιό, δηλαδή πλήρη και οριστική εξαφάνιση του ιού και όχι απλώς την καταστολή του, όπως ισχύει για τις θεραπείες της χρόνιας ηπατίτιδας Β.

Οι εγκεκριμένες παγκοσμίως από του στόματος θεραπείες είναι τέσσερις, η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τον γονότυπο του ιού, ενώ η διάρκεια της θεραπείας έως την οριστική εκρίζωση του ιού από τον οργανισμό διαρκεί μόλις 2 με 3 μήνες!

Αυτή η επανάσταση στην αντιμετώπιση της HCV λοίμωξης έγινε πραγματικότητα μεταξύ 2013 και 2022, ωστόσο, στις ΗΠΑ, αυτή η «κάθαρση» αφορά μόνο σε έναν στους τρεις ασθενείς, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με την ανοσολογική απόκριση του ασθενούς, ανέφερε το CDC, χαρακτηρίζοντας αυτόν τον αριθμό «εξαιρετικά χαμηλό».

«Η ανάπτυξη μιας ασφαλούς και εξαιρετικά αποτελεσματικής θεραπείας για την ηπατίτιδα C είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ιατρικά επιτεύγματα των τελευταίων 20 ετών», δήλωσε ο Δρ Φράνσις Σ. Κόλινς, πρώην διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (National Institutes of Health – NIH), ο οποίος ηγείται του προγράμματος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Εξάλειψη της Ηπατίτιδας C. «Αλλά δυστυχώς, πάρα πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πρόσβαση σε αυτή τη θεραπεία».

Μεταξύ των Αμερικανών χωρίς ασφάλιση υγείας, μόνο ένας στους τέσσερις με HCV κατάφερε να θεραπευτεί από τον ιό. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε ένα στους έξι μεταξύ των ανασφάλιστων κάτω των 40 ετών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην Εβδομαδιαία Έκθεση Νοσηρότητας και Θνησιμότητας του CDC.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο HCV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος και ηπατική ανεπάρκεια. Το 2020, ο ιός συνέβαλε σε περισσότερους από 14.800 θανάτους στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ερευνητές.

Οι σχετικές θεραπείες κατά της ηπατίτιδας C κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια. Ορισμένα κρατικά προγράμματα του Medicaid αλλά και ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τα έξοδα για τη θεραπεία έως ότου οι ασθενείς υποστούν σοβαρή ηπατική βλάβη από τον ιό ή απέχουν από ναρκωτικά (ομάδα υψηλού κινδύνου οι χρήστες) ή αλκοόλ για μήνες, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές, ανέφερε το CDC.

Με επιστολή τους στο JAMA νωρίτερα αυτό το έτος, οι Collins και Rachael Fleurence από το Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου στον Λευκό Οίκο περιέγραψαν μια πρόταση για ένα εθνικό πρόγραμμα για την εξάλειψη της ηπατίτιδας C με την ανάπτυξη καλύτερων εξετάσεων και τη βελτίωση της πρόσβασης στη θεραπεία.

«Είναι σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας ένα απλό και ασφαλές από του στόματος φάρμακο, να εξαλείψουμε μια θανατηφόρα ασθένεια», τόνισαν, και σχολίασαν: «Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την ηπατίτιδα C».

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Στρατηγικός στόχος στη χώρα μας μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι η εξάλειψη της ηπατίτιδας C μέχρι το έτος 2030 (στρατηγική Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που στόχο έχει θέσει την πλήρη εξάλειψη του ιού από τον παγκόσμιο πληθυσμό). Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης συστήνεται η εξέταση αντισωμάτων του ιού σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1945 και 1980. Η σύσταση αυτή προτείνεται αυτόματα κατά τη συνταγογράφηση μέσω ΕΟΠΥΥ σε άτομα αυτών των ηλικιακών ορίων, προκειμένου να εντοπισθούν άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C και δεν το γνωρίζουν. Σήμερα όλοι οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στα νέα θεραπευτικά σχήματα που οδηγούν στην πλήρη κάθαρση του ιού και την ίαση της λοίμωξης.

Ταυτόχρονα, όσοι πάσχουν από Ηπατίτιδα C μπορούν σήμερα να επισκέπτονται τα ειδικά ηπατολογικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων χωρίς ραντεβού, προκειμένου να υποβληθούν σε εξέταση και θεραπεία.

Στη χώρα μας τα φάρμακα έναντι της HCV λοίμωξης διατίθενται στους ασθενείς δωρεάν από τον ΕΟΠΥΥ. Λόγω όμως του υψηλού κόστους των φαρμάκων είναι απαραίτητη η κατάθεση ηλεκτρονικού φακέλου από τον θεράποντα ιατρό για κάθε ασθενή υποψήφιο προς έναρξη θεραπείας. Ο κατατιθέμενος ηλεκτρονικός φάκελος εξετάζεται από επιτροπή του ΕΟΠΥΥ, και μετά από θετική απάντηση ο ασθενής μπορεί να προμηθευτεί τα φάρμακα του από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά Άρθρα