ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου

 ΣΥΡΙΖΑ: Την Κυριακή στις 12:00 η Πολιτική Γραμματεία για το χρονοδιάγραμμα της εκλογής προέδρου

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Για το 12 το μεσημέρι της Κυριακής προγραμματίστηκε τελικά η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να ανάψει το “πράσινο φως” για την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος, δρομολογώντας τις σχετικές εσωκομματικές διαδικασίες. Η συνεδρίαση αναμένεται να λάβει χώρα στα γραφεία της πρώην Δημοκρατικής Αριστεράς επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ στην ατζέντα περιλαμβάνεται ακόμη η ανάδειξη νέου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Σημειωτέον ότι τη στάση που θα κρατήσουν στις εσωκομματικές διαδικασίες αποφασίζουν τις επόμενες ώρες οι μεγαλύτερες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να προσέλθουν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, με αποκρυσταλλωμένες θέσεις.

Τηλεδιάσκεψη της «Κίνησης Μελών»

Με αυτά τα δεδομένα, για τις πέντε σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της μαζικότερης «προεδρικής» τάσης, δηλαδή της «Κίνησης Μελών», στην οποία μετέχουν στελέχη που έχουν ταχθεί διαχρονικά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και μεσαία «πασοκογενή» στελέχη τα οποία εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διεύρυνση του 2019.

Σημειωτέον ότι από τους κόλπους της «Κίνησης Μελών» αναμένεται να αναδειχθεί η νέα επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία αναμένεται να είναι, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής, η Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να συζητηθεί και η διερεύνηση μιας υποψηφιότητας για την ηγεσία που να εκπροσωπεί την τάση, ενδεχόμενο που φαντάζει εξαιρετικά πιθανό, ίσως και στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου.

Αύριο συνεδριάζει η «Ομπρέλα»

Με μια ημέρα διαφορά, για αύριο προγραμματίζεται και η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ομπρέλας», δηλαδή της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετέχουν οι: Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Θεανώ Φωτίου, Αννέτα Καββαδία κά.

Αρχικά, η «Ομπρέλα» είχε σχηματοποιήσει ένα πρώτο κέλυφος κριτικής, ζητώντας εκτενή αυτοκριτική από το 2019, έκτακτο Συνέδριο (δηλαδή με εκλογή νέων Συνέδρων) το φθινόπωρο και πάντως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και ανάλυση της προεκλογικής τακτικής, αλλά τα δεδομένα έχουν ανατραπεί μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και ως προς το πρόσωπο/ τα πρόσωπα που θα μπορούσε να στηρίξει στην εσωκομματική διαδικασία.

Αν και μοιάζει μάλλον απίθανο να προκριθεί μια ενιαία υποψηφιότητα από την «Ομπρέλα», εντούτοις η στήριξη της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βασική για τον/την επίδοξο διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να τύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερης εσωτερικής νομιμοποίησης.

Σχετικά Άρθρα