Σκηνές χάους στη Γαλλία: Και δεύτερος νεκρός – Πήδηξε από κτίριο για να αποφύγει συμπλοκές – Με τεθωρακισμένα, “συνωμοσιολογία” και απαγορεύσεις απαντά ο Μακρόν

 Σκηνές χάους στη Γαλλία: Και δεύτερος νεκρός – Πήδηξε από κτίριο για να αποφύγει συμπλοκές – Με τεθωρακισμένα, “συνωμοσιολογία” και απαγορεύσεις απαντά ο Μακρόν

Ο θάνατος ενός 19χρονου πολίτη σημειώθηκε στη Γαλλία, όπου καθημερινά μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι BFM, που επικαλείται την εισαγγελία της Ρουέν, στα βόρεια της χώρας, ο νεαρός βρισκόταν στη στέγη ενός σούπερ μάρκετ, την ώρα που το κατάστημα ήταν στο επίκεντρο ταραχών. Διακομίστηκε, εγκεφαλικά νεκρός σε νοσοκομείο, και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας πέθανε σήμερα το απόγευμα αφού έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα», είπε στο RTL ο εισαγγελέας της Ρουέν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της χώρας, Εμάνουελ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους, μετά την τρίτη νύχτα ταραχών στο Παρίσι και αρκετές άλλες πόλεις. Οι πολίτες είναι στους δρόμους μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού.

ΙΧ εισβάλει σε σούπερ μάρκετ και ανοίγει το δρόμο για πλιάτσικο

Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφηκε η στιγμή που ΙΧ εισβάλει σε σούπερ μάρκετ σπάζοντας την κεντρική είσοδό του.

Κατά πληροφορίες ακολούθησε πλιάτσικο από ομάδα ατόμων στο εν λόγω κατάστημα. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για το κτίριο από όπου έπεσε από ύψος 5 μέτρων 19χρονος που είναι εγκεφαλικά νεκρός.

Στα video games και την «κακή ανατροφή» των παιδιών αποδίδει ο Μακρόν τα επεισόδια

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, στα όρια της συνωμοσιολογίας, κατηγόρησε τα «βιντεοπαιχνίδια και την κακή ανατροφή των παιδιών» και τις μαζικές ταραχές που συνεχίζονται σε όλη τη χώρα για πάνω από 3 νύχτες, με φόντο τη δολοφονία ενός 17χρονου από αστυνομικό στην πόλη Ναντέρ.

Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν την «ενθάρρυνση» των ταραχοποιών και ζητά από τις εταιρείες να αρχίσουν να αφαιρούν μέρος του ευαίσθητου υλικού από τις διαδηλώσεις. Επιπρόσθετα σε άλλη του ανάρτηση στα social media, ο πρόεδρος της Γαλλίας σημείωσε: «Το ένα τρίτο των συλληφθέντων της χθεσινής νύχτας είναι νεαροί πολίτες, κάποιες φορές πολύ νεαροί. Καλώ τους γονείς να είναι υπεύθυνοι».

Εξετάζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης

Διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα εξεταστούν για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης μετά την τρίτη νύχτα διαδηλώσεων για τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός 17χρονου από την αστυνομία, δήλωσε την Παρασκευή ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και “χειρόφρενο” στα μέσα μεταφοράς

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Μασσαλία αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από τη χθεσινή νύκτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Γαλλίας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19:00.

Τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η περιφερειακή αρχή μεταφορών IDFM, μετά από τρεις νύχτες βίαιων διαδηλώσεων.

Η πρόωρη διακοπή της λειτουργίας έγινε “για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών μας”, δήλωσε η IDFM μετά τις επιθέσεις στις συγκοινωνίες και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

Το Σάββατο η κηδεία του 17χρονου Ναέλ που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού

Η κηδεία του Ναέλ, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, δήλωσε σήμερα ο Πατρίκ Ζαρί, δήμαρχος της Ναντέρ, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος Ναέλ.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Ζαρί μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

Σχετικά Άρθρα