Πολωνία: Ζητά να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα μετά την αποστολή ρωσικών στη Λευκορωσία

 Πολωνία: Ζητά να φιλοξενήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα μετά την αποστολή ρωσικών στη Λευκορωσία

Η Πολωνία επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ (Nuclear Sharing) σε σχέση με την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων της Ρωσίας στη Λευκορωσία, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απευθύνουμε έκκληση σε όλο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Πολωνός Πρωθυπουργός.

Ο Μοραβιέτσκι τόνισε ότι αυτό θα πρέπει να είναι απόφαση της αμερικανικής πλευράς και των εταίρων του ΝΑΤΟ.

«Δεν θέλουμε να καθόμαστε άπραγοι», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους εταίρους μας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δηλώνουμε την επιθυμία μας για ταχεία δράση σε αυτόν τον τομέα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, παρόμοια με ό,τι κάνουν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ στο έδαφος των συμμάχων τους. Η Μόσχα έδωσε στο Μινσκ το πυραυλικό σύστημα Iskander, το οποίο μπορεί να αποτελέσει φορέα πυρηνικών όπλων, και βοήθησε στον επανεξοπλισμό των αεροσκαφών της Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά, ενώ οι Λευκορώσοι πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία.

Στις 16 Ιουνίου, ο Πούτιν σημείωσε ότι τα πρώτα ρωσικά πυρηνικά φορτία παραδόθηκαν στη Λευκορωσία και ότι ολόκληρη η παρτίδα θα έφτανε πριν από το τέλος του έτους. Στις 23 Ιουνίου, ο Λουκασένκο δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος των προβλεπόμενων πυρομαχικών βρισκόταν ήδη στη χώρα του.

Σχετικά Άρθρα