Γαλλία/ Κοινωνική έκρηξη και έκτακτα μέτρα: Τεθωρακισμένα στους δρόμους, απαγόρευση συγκεντρώσεων και “χειρόφρενο” στα μέσα μεταφοράς – Ο Μακρόν κατηγορεί τα… video games

 Γαλλία/ Κοινωνική έκρηξη και έκτακτα μέτρα: Τεθωρακισμένα στους δρόμους, απαγόρευση συγκεντρώσεων και “χειρόφρενο” στα μέσα μεταφοράς – Ο Μακρόν κατηγορεί τα… video games

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού έχει προκαλέσει μεγάλες κοινωνικές αναταραχές στη Γαλλία, με τον Εμάνουελ Μακρόν να μεταβαίνει εσπευσμένα στο Παρίσι από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Μετά την τρίτη νύχτα ταραχών στη χώρα, η γαλλική κυβέρνηση σήμανε συναγερμό, με την πρωθυπουργό της Γαλλίας να αφήνει νωρίτερα όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα, ο Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αναπτύξει περαιτέρω αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους, τονίζοντας για τις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ότι πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν την ένταση.

“Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν σε τηλεοπτικές δηλώσεις

Πέραν τούτου, προχώρησε και σε μια ακόμη αδιανόητη διευκρίνιση, αφού κάλεσε τους γονείς των νέων να εμποδίσουν τα παιδιά τους να βγουν στους δρόμους και να συμμετάσχουν στις ταραχές, καθώς πολλοί εξ αυτών “επαναλαμβάνουν ό,τι έβλεπαν στο διαδίκτυο και τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει”.

“Μερικές φορές μοιάζει σαν κάποιοι από αυτούς να ξαναζούν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει”, είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα κοινωνικά δίκτυα για την απόσυρση “των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου” και ζητά από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αποκαλύψουν στις γαλλικές αρχές τις ταυτότητες “εκείνων που χρησιμοποιούν αυτά τα κοινωνικά δίκτυα για να καλέσουν σε αναταραχή και να προωθήσουν τη βία”, πρόσθεσε.

Ο Μακρόν κατεβάζει στους δρόμους τεθωρακισμένα

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Συγκεκριμένα η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολόγια σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και “χειρόφρενο” στα μέσα μεταφοράς

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Μασσαλία αποφάσισε την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων σήμερα, έπειτα από τη χθεσινή νύκτα ταραχών σε ολόκληρη την Γαλλία. Πρόκειται για τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Γαλλίας. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19:00.

Τα δρομολόγια λεωφορείων και τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η περιφερειακή αρχή μεταφορών IDFM, μετά από τρεις νύχτες βίαιων διαδηλώσεων.

Η πρόωρη διακοπή της λειτουργίας έγινε “για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών μας”, δήλωσε η IDFM μετά τις επιθέσεις στις συγκοινωνίες και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

875 συλλήψεις, 3.880 πυρκαγιές στους δρόμους

Σύμφωνα με τη le Monde, 875 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 408 στην περιοχή του Παρισιού, ενώ 492 κτίρια δέχθηκαν επιθέσεις, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 φωτιές τέθηκαν σε δημόσιους χώρους σε όλη τη Γαλλία.

Η εφημερίδα γράφει ότι τα στοιχεία δόθηκαν από τον πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού στο Παρίσι, το Hôtel Matignon.

Αυστηρή σύσταση από ΟΗΕ στη Γαλλία

Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα τη Γαλλία να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων επιβολής της τάξης, με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου που πυροβόλησε και σκότωσε αστυνομικός.

«Έχει έρθει η ώρα η χώρα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου από τη Γενεύη.

Ο 17χρονος Ναέλ έπεσε νεκρός την Τρίτη από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου κοντά στο Παρίσι.

Έπειτα από τρεις νύκτες ταραχών σχεδόν σε ολόκληρη τη Γαλλία, «καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι η χρήση βίας από την αστυνομία στο πλαίσιο της αντιμετώπισης βίαιων στοιχείων στη διάρκεια των διαδηλώσεων γίνεται πάντα σε σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης», υπογράμμισε η Σαμντασάνι.

Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τη βία που ξέσπασε μετά τον θάνατο του εφήβου.

«Κατανοούμε ότι σημειώθηκαν πολλές λεηλασίες και βίαια επεισόδια από κάποια στοιχεία που εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για τον σκοπό αυτό και ότι μεγάλος αριθμός αστυνομικών τραυματίστηκε», δήλωσε.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι για αυτό ακριβώς τον λόγο «ζητάμε από όλες τις αρχές να φροντίσουν ότι, ακόμη και αν ξεκάθαρα υπάρχουν βίαια στοιχεία στις διαδηλώσεις, είναι κρίσιμο η αστυνομία να σέβεται ανά πάσα στιγμή αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας, των μη διακρίσεων, της σύνεσης και της ευθύνης».

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στη Γαλλία προχώρησαν σε 667 συλλήψεις τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ στο ίδιο διάστημα τραυματίστηκαν 249 αστυνομικοί και χωροφύλακες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σχετικά Άρθρα